Suomalainen rakentaminen on laadukasta. Materiaaleja ei säästellä, yksityiskohdat tehdään huolellisesti. Jo pelkästään Suomen ilmasto asettaa rakentamiselle korkeat standardit. Laadukkaan rakentamisen kääntöpuoli on usein materiaalien runsas käyttö ja suuri ylijäämä.

 

Kustannustehokkuus ja ympäristöystävällisyys eivät aina kulje käsi kädessä, mutta kun puhutaan tehtaassa rakennetuista omakotitaloista, ne tukevat toinen toistaan.

 

 

SIVU6_2-2

 

Koko talopaketin aiheuttama ympäristökuorma koostuu kymmenistä pienistä ja suurista valinnoista. Vanhempia kirjoituksia talopaketin koosta ja lämmitystavasta voit lukea täältä ja täältä.

 

Tässä postauksessa keskitymme rakentamisvaiheen järkeviin valintoihin ja käytäntöihin, pääasiassa rakennusmateriaalien tarkkaan hyödyntämiseen ja kierrättämiseen.

 

Rakennusmateriaalit ovat arvokkaita, ylijäämän hävittämien ei ole mielekästä. Ylijäämä on kuitenkin perinteisesti paikalla rakennettaessa haasteellista saada käyttöön seuraavissa kohteissa.

 

HALUAN JÄTTÄÄ YHTEYDENOTTOPYYNNÖN

 

 

Kuinka tehdastuotanto mahdollistaa raaka-aineiden tehokkaan käytön ja minimoi ylijäämän talopakettia rakennettaessa?

 

1. Hyvin vähän logistiikkaa

 

Kun kaikki talot, mukaan lukien hirsitalot, rakentuvat talotehtaallamme Torniossa, logistiikka kaiken rakennusmateriaalin suhteen on yksinkertaista ja selkeää.

 

Paikalla rakennettaessa ylijäämän toimittaminen esimerkiksi toiselle työmaalle on usein kuljetuskustanusten takia kannattamatonta.

 

Tehdasvalmistus

 

2. Vakioituja sisustusvalintoja – ei ylijäämäkaakeleita ja maalipurkin pohjia jokaisesta huoneesta

 

Tehdaslinjastolla rakennetaan yhtäaikaisesti useampaa omakotitaloa. Näin ollen sisustustöitä tehdessä saadaan hyödynnettyä valmiiksi sekoitetut saumauslaasit, vesieristeet jne. kokonaan, eikä purkinpohjia tarvitse hävittää jokaisen talon märkätilojen teon jälkeen.

 

Sisustustuotteet Kiiruna Taloihin toimittaa suurimmilta osin Kesko. Kiiruna Taloissa sisustustuotevalikoima on vakioitu. Suurin osa asiakkaista tekee kaikki valintansa tästä kattavasta valikoimasta.

 

Jos jotakin yleistä kaakelityyppiä jää avattu pakkaus, se on mielekästä varastoida ja hyödyntää seuraavassa talossa, jossa on samoja kaakelivalintoja, sillä varastointi tapahtuu aivan tuotantolinjan läheisyydessä.

 

Paikallarakennettaessa, eli kun talo rakentuu suurimmaksi osaksi tontilla, ylijäämäkaakeleiden, saumauslaastien ja vesieristeiden kuljettaminen toiselle työmaalle ei useinkaan ole mielekästä logistiikasta aiheutuvien kustannusten ja pakkaamiseen käytetyn ajan vuoksi. Näin ollen ylijäämähukkaa syntyy turhaan.

 

 3. Määrämittaiset talot minimoivat myös puumateriaalin hukan

 

Kun tehdään malliston mukaista tehdasvalmistettua taloa, voidaan ostaa valmiin mittaista puumateriaalia, jolloin hukka on hyvin lähellä nollaa. Tämä on puun hinnan noustessa olennaista myös kustannusten näkökulmasta.

 

New call-to-action

 

4. LVIS-töiden keskittäminen tehtaalle

 

Ilmastointiputkien, venttiilien, katkaisijoiden, kaapelimetrien tai kytkimien tarkkaa määrää on vaikea arvioida etukäteen tismalleen oikein.

 

Kun suurin osa LVIS-töistä tehdään tehtaalla varastojen välittömässä läheisyydessä, LVIS-puolen ylijäämähukka on marginaalinen. Tehtaassa rakennettaessa on mahdollista käyttää myös suurempia kaapelikeloja, jolloin kaapelihukkakin jää pienemmäksi.

 

5. Mahdollinen ylijäämä asiakkaalle huoltotöitä varten

 

Jos asiakas päätyy valitsemaan seinäpinnoille maalin vakiovalintojen ulkopuolelta, mahdollinen ylijäämämaali pakataan talon mukaan asiakkaalle mahdollisia huoltomaalauksia varten. Näin asiakkaan toiveiden mukaan sävytetty ylijäämämaali ei päädy jätteeksi.

 

 

Tehtaassa rakentaminen on paitsi aikataulutettavuuden, sääolosuhteiden hallittavuuden, kustannusten ennakoitavuuden ja työolosuhteiden mukavuuden myös materiaalihukan minimoinnin kannalta täydellinen ratkaisu.

 

Klikkaa ja lue lisää tehtaassa rakentamisen eduista:

 

 Nopea rakentaminen – uhka vai mahdollisuus?

 

Usein kysytyt kysymykset aiheesta talopaketti

 

HALUAN TILATA TALOKIRJAN

 

HALUAN LUKEA ASIAKASKOKEMUKSIA