Kun talopaketin malli ja pohjakuva on päätetty, alkaa sisustusvalintojen pohtiminen. Osalla rakentajista on hyvin selvät sävelet sisustus- ja kalustevalintojen suhteen, osalle valinnat tuottavat päänvaivaa. Pidä budjetin ja ulkonäön lisäksi mielessä talon käyttäjäkunta.

 

Lattiamateriaalin valinta vaikuttaa talon yleisilmeeseen, käytettävyyteen ja äänimaisemaan paljon. Tässä muutamia tärppejä lattiamateriaalin valinnan tueksi.

 

Yleisin lattiamateriaali valmistaloon: edullinen ja kestävä laminaatti

 

Laminaatti on edullinen ja kulutusta kestävä lattiavalinta. Laminaattilattioiden monipuolinen valikoima, kohtuullinen hinta ja naarmukestävyys saavat monet rakentajat valitsemaan kodin lattiaksi laminaatin.

 

Laminaatti ei materiaalina varaa itseensä lainkaan lämpöä, jolloin tuntuma jalalle saattaa olla lämmityskauden ulkopuolella hieman viileä. Laminaattilattia ei kestä juurikaan kosteutta. Laminaattiin päässyt kosteus aiheuttaa rungon turpoamisen, jolloin saumakohdat alkavat pullottaa.

 

Laminaatti on melko liukas ja etenkin isoilla koirilla on laminaatilla liukastumisvaara. Koiran kynsien aiheuttama ääni tai lasten putoilevien lelujen aiheuttama meteli kertautuu kovalla laminaatilla etenkin isoissa tiloissa voimakkaana. Laminaattilattian kanssa on syytä kiinnittää huomiota tilan muuhun akustiikkaan, mikäli tilan hiljaisuus on asujille tärkeä asia.

 

Hiljaisempi vaihtoehto laminaatille on vinyylilankku tai vinyylikorkki

 

Vinyylilankun ja -korkin parhaita puolia ovat etenkin laminaattiin verrattuna niiden luoma hyvä akustiikka. Vinyylilankku tai -korkkilattia ei kopise ja tilan kaiku pysyy kohtuullisena.

 

Vinyylilankku kovalla kiillotuspinnalla on erittäin kestävä ja helppohoitoinen valinta uuden kodin lattiamateriaaliksi. Se kestää hieman kosteutta ja roiskeita, joten se sopii kodin kaikkiin yleisiin tiloihin.

 

Vinyylilankku ja vinyylikorkki ovat molemmat tukevia lattiamateriaaleja, joilla isokaan koira ei liukastele. Lattiat ovat helppohoitoisia: imurointi ja lattian pesu nihkeällä rätillä on riittävä puhdistus. 

 

alpokusti-1

 

 

Märkätilat, mukaan lukien kodinhoitohuone ja WC-tilat  on Kiiruna Talossa aina laatoitettu. Osa asiakkaistamme haluaa lisävalintana laatoituksen myös pienelle pätkälle eteiseen.

 

Se, valitsetko lopulta kotisi lattiamateriaaliksi vinylilankun vai vinyylikorkin, on pitkälti makukysymys. Jos kyseessä olisi kaksikerroksinen talo, vinyylikorkki voisi olla yläkertaan vielä hieman vinyylilankkua äänieristävämpi vaihtoehto.

 

Photo 17.4.2020, 14.04.13

 

Perinteinen parketti on laadukas ja ajaton valinta kodin lattiaksi ­­­ – laattalattia jakaa mielipiteitä

 

Parketti on 100 % puuta, mikä selittääkin sen hieman korkeamman hinnan. Parketin pintakerros on öljyttyä tai lakattua kovapuuta. Parkettilattian tuntuma on jalalle lämmin ja tukeva. Kokopuinen parketti elää hieman ilmankosteuden mukaan, mutta laadukas parketti kestää vuodenaikojen mukanaan tuomat vaihtelut kodin ilmankosteuteen.

 

Parkettilattia on pitkäikäinen lattiamateriaali, sillä parketti on mahdollista hioa ja lakata tai öljytä uudelleen muutamia kertoja. Harjattu parketti antaa armoa mahdollisille naarmuille ja lommoille, joita esimerkiksi lasten ja lemmikkien kanssa on lähes mahdotonta välttää.

 

Makuuhuone_valmistalo 2

 

Parketti on helppohoitoinen lattia. Panosta eteisen mattoon ja mahdolliseen ovimattoon, jotteivät kenkien mukana sisään kulkeutuvat kivet pääse naarmuttamaan parkettia.

 

Laattalattia kaikkien yleisten tilojen lattiamateriaalina jakaa mielipiteitä. Osa arvostaa laattalattian täydellisen pesun ja puhdistamisen mahdollisuutta sekä sen kosteudenkestävyyttä. Lapsiperhettä ajatellen laattalattia ei tunne armoa etenkään keittiössä – laattalattialle putoava astia hajoaa poikkeuksetta. Koiran kynsien alla laattalattia sijaan kestää erittäin hyvin.

 

Tee lattiavalinta kodin asukkaiden tarpeita ja budjettiasi kuunnellen. Kallis, kaunis lattia menettää arvonsa, jos talossa ei uskalla lattian vaurioitumisen pelossa elää, leikkiä tai juoksennella.

 

LUE LISÄÄ: Kuinka sisustaa pitkänmallinen olohuone-keittiö?

LUE LISÄÄ: Miksi yksikerroksinen omakotitalo?

 

HALUAN TILATA TALOKIRJAN