Iso yhtenäinen keittiö-olohuone, isot ikkunat ja mahdollisesti takka sekä käynti terassille olohuoneesta. Missä on sohvan paikka, miten televisio sijoitetaan järkevimmin? Kuinka olohuoneesta saa yhtenäisen kokonaisuuden? Näitä kysymyksiä pyörittelee moni uuden omakotitalon rakentanut.

 

Talopaketin sisustus- ja kalustusratkaisut – olohuone 

Sisustamistapoja ja mielipiteitä on yhtä paljon kuin sohvan omistajiakin. Joillekin on ehdottoman tärkeää, että sohva tai muut huonekalut eivät ole ikkunoiden edessä. Ehjää seinäpinta-alaa on kuitenkin vähän, mikäli valon määrä olohuoneessa halutaan maksimoida jopa lattiaan asti ulottuvilla ikkunoilla koko ulkoseinän leveydeltä.

 

Luonnollisesti sohvan muoto, koko ja muiden istuimien sekä huonekalujen määrä vaikuttaa ratkaisuihin.

 

Tässä alla on esitelty viisi erilaista tapaa sisustaa pitkänmallinen keittiö-olohuone.

 

Ensimmäisessä tapauksessa kyseessä on malli Kukkola 118 B, jonka pohjakuvan näet alla. Tässä esimerkkikodissa olohuone on sisustettu pitkälti pohjakuvan ehdottamalla tavalla.

118b pohjakuva 3

Kulmasohva on sijoitettu suoraan ikkunoiden eteen, jolloin sohvan päädyn ja seinän väliin jää pieni tila, tässä kodissa lipastolle. Olohuoneen sisustus on yhtenäinen, sillä televisio on suoraan sohvan edessä ikkunoiden vastaisella seinällä ja takka sopivasti sohvan ja ruokapöydän väliin jäävällä alueella. 

 

HALUAN TILATA TALOKIRJAN

 

Keskusteluyhteys keittiöön ja ruokapöydässä istuviin säilyy, mutta ulko-ovelta ei ole suora näkymä sohvalle eikä sohvalta kodinhoitohuoneeseen.

 

Talopaketti_olohuone
Muuttovalmis_koti_OH

 

Toisessa esimerkissä on kyseessä Kiviranta 102 C peilikuvana eli toisin kuin alla olevassa pohjakuvassa, eteinen on oikealla ja kodinhoitohuone vasemmalla, keittiö toisessa päässä taloa ja kaksi makuuhuonetta talon oikeassa laidassa ja yksi vasemmassa.

 

102c pohjakuva 2

 

Tässä on näkymä eteisestä, josta sisään tullessa olohuone ja keittiö aukeavat vasemmalle. Oikealla on 8,7 neliön makuuhuone ja vasemmalla WC.

 

Talopaketti_eteinen

 

Sohva on sijoitettu olohuoneessa suurimman makuuhuoneen seinää vasten ja sohvan edessä on nojatuoli. Ikkunoiden vastaisella seinällä on piano, joka niin ikään kuuluu monen olohuoneen sisustukseen.

 

Muuttovalmisolohuone

 

Terassin uloskäynti heti nojatuolin takaa rajaa olohuoneen hienovaraisesti erilleen keittiöstä ja ruokapöydästä. Iso terassi tuo sekä olohuoneeseen että ruokailutilaan kesäaikaan valtavasti lisäneliöitä.

 

Avaimetkateen_OH

 

Lähes kaikissa pitkänmallisissa kodeissa on päädytty saarekekeittiöön. Saareke rajaa isosta yhtenäisestä tilasta keittiön käytännöllisesti erilleen rikkomatta keskusteluyhteyttä ja suuren tilan tuomaa avaruutta. Alla olevassa kuvassa samalla idealla sisustettu Kiviranta 102 C.

 

Talopaketit_OH

 

 

Olohuone ja keittiö erillisissä tiloissa – sisustuksen monet mahdollisuudet

 

Alla on mallimme Kantojärvi 133 S, jossa olohuone ja keittiö ovat toisistaan erillisissä tiloissa. Sama toteutuu meillä myös mallissa Kukkola 118 C

 

Kantojärvi133sb pohjakuvaAlla olevassa kuvassa on hieno katsaus Kantojärvi 133 S sisustuksen mahdollisuuksiin. Kaunista, harmonista kokonaisuutta tukee tyylikäs takka kaiken keskipisteenä. Kantojärvi 133 S -mallin olohuonemoduuli on vakiona neljä metriä leveä. Tässä kodissa mahtuu viettämään iltaa suurellakin ystäväporukalla.

 

Olohuone (14)

Olohuone (12)

Vielä muutama kuva Kantojärven keittiöstä. Kuten alla olevasta kuvasta näkee, kokaillessa säilyy mukava yhteys sekä ruokailutilaan että olohuoneeseen. Saarekekeittiön mahdollisuudet tulevat tässä mallissa upeasti esille.

 

Keittiö (9)

Keittiö (21)_HR

 

Yhtenäinen olohuone-keittiö ilman näkymää tiskialtaalle? 

 

Seuraavassa esimerkissä on jälleen Kiviranta 102 C -mallin koti, jossa saarekkeeseen haluttiin pieni korotus, jotta olohuoneessa voi rentoutua rauhassa näkemättä keittiön pöydillä odottavaa tiskivuorta. Ensimmäisessa kuvassa näkymä eteisestä olohuoneeseen. 

 

Talopaketti_hinta

 

Tässä kodissa ei ole lainkaan sohvaa. Sohva on korvattu riippukeinuilla ja muhkeilla lattiatyynyillä. Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin asukkaiden toivomus pienestä näköesteestä keittiöön. Saarekkeen olohuoneen puoleiseen laitaan on tehty korotus, jotta olohuoneessa on mahdollista istuskella katsomatta keittiön sotkuja.  

 

Talopaketti_vertailu

 

 

Käynti omakotitalon terassille muualta kuin olohuoneesta 

 

Seuraavassa esimerkissä on Kiviranta 102 ES -mallin koti, jossa käynti terassille, tässä tapauksessa talon etupuolelle, on keittiöstä. Alla ensin talon pohjakuva.

 

Kiviranta102ES

Olohuone on siis täysin yhtenäistä tilaa ilman uloskäyntiä. Lattiaan asti ulottuvat ikkunat päästävät valon tulvimaan koko kotiin, vaikka huonekaluja olisi sijoitettu ikkunoiden eteen, kuten tässä kodissa on tehty. Pyöreä pöytä on tilaan oikein sopiva ratkaisu. 

 

Talopaketti_tupakeittio

 

Tässä kodissa sohvalle optimaalinen paikka voisi olla myös pohjakuvan ehdottamalla tavalla eteisen väliseinää vasten, jolloin ikkunoiden edustaa jäisi enemmän vapaaksi. Toisaalta kulmasohva voisi olla rajaamassa olohuoneesta erillisen tilan niin, että esimerkiksi televisio olisi sijoitettu eteisen vastaiselle seinälle ja (kulma)sohvalla istuttaisiin selin keittiöön. 

 

Muuttovalmiskoti

 

Viimeisessä esimerkissä Karunki 87 C -mallin kotiin on saatu suuren talon tuntua taitavilla olohuoneratkaisuilla ja lisäikkunoilla. Tämä malli on kolmen makuuhuoneen muunnosmalli. 

 

 

Näyttökuva 2020-5-8 kello 10.18.27

 

Pienen kodin suuren tuntuiseen tupakeittiöön pääsee valoa kahdesta suunnasta. Käynti talon kulmaan rakennetulle takaterassille on poikkeuksellisesti talon päädystä. 

 

 

DSC_3961 2

 

L-mallin keittiö sopii tähän kotiin loistavasti. Myös takalle löytyy paikka makuuhuoneiden puoleiselta seinältä, mikäli kokonaisuus sitä joskus vaatii. 

 

DSC_3970 2

 

 

Hirsitalon sisustus – puupinta tuo sisustukseen lämpöä ja väriä

 

Alla muutamia kuvia Kiiruna Hirsitalojen sisustuksesta. Hirsiseinän ansioista täysin vaaleakin sisustus näyttää lämpimältä ja kutsuvalta. Alla olevassa saarekkeessa on mahtavasti tilaa baarituoleille. Mukaan mahtuu siis rivi apukokkeja kommentoimaan pääkokin työtä!

 

Keittiö (2)_HR-1

 

Olohuone (7)_HR

 

LUE LISÄÄ: Usein kysytyt kysymykset aiheesta muuttovalmis omakotitalo

LUE LISÄÄ: Miksi yksikerroksinen omakotitalo?

 

HALUAN TILATA TALOKIRJAN

 

HALUAN JÄTTÄÄ YHTEYDENOTTOPYYNNÖN