RTS 2019-2020 tutkimuksen mukaan yksikerroksisten omakotitalojen määrä avaimet käteen -kodeista on kasvanut samaan aikaan kun puolitoistakerroksisten ja kaksikerroksisten omakotitalojen osuus muuttovalmiina toimitetuista kodeista on laskenut. Kellarillisten talojen määrä avaimet käteen -toteutuksissa on pysynyt samoissa, kohtuullisen alhaisissa lukemissa koko kolmen vuoden seurantajakson ajan.
Yksikerroksisen talon etuja ovat sen helppohoitoisuus, mukavuus ja turvallisuus. Yksikerroksinen talo soveltuu moneen elämäntilanteeseen: niin lapsiperheille kuin ikääntyville ihmisille, joiden ei ole enää turvallista kulkea portaita. Yhteen kerrokseen rakennettu koti mukautuu muuttuviin elämäntilanteisiin, kun kaikki talon tärkeät toiminnot ovat samassa kerroksessa, eikä pääsy yläkerran makuuhuonetiloihin esty, vaikka asukkaiden liikkuminen vaikeutuisi.
Yksikerroksisen omakotitalon jälleenmyynti onkin kaksikerroksista verrokkiaan helpompaa, sillä mahdollisia ostajia on enemmän.
Kaksikerroksisen talon parhaiksi puoliksi mielletään näyttävän ulkomuodon lisäksi tilan tuoma yksityisyys ja rauha. Yksityisyyttä ja rauhaa luo ennen kaikkea hyvä äänieristys ja järkevä huonesijoittelu – myös yksikerroksisessa kodissa.
Kiiruna Taloissa on luonnostaan hyvät akustiset ominaisuudet, sillä moduulien väliset ”tuplaseinät” toimivat tehokkaana äänieristeenä. Laadukkaat sisustusmateriaalit hoitavat lopun.
Yksi- ja kaksikerroksisen omakotitalon kulurakenne – mitä eroa?
Kahteen kerrokseen rakennettu omakotitalo on näyttävä kokonaisuus ja esimerkiksi työläälle tontille rakennettaessa perustamiskustannukset jäävät periaatteessa alhaisemmiksi, jos samat neliöt rakennetaan yhden kerroksen sijaan kahteen kerrokseen. Kahden kerroksen talotekniikka sekä asennus- ja telinetyöt kodin neliöhinnan kuitenkin väistämättä korkeammaksi kuin vastaavan kokoisen yksikerroksisen kodin.
Suurimmalle osalle suomalaisista perheistä kahteen kerrokseen rakennettu koti on kuitenkin liian iso. Miten niin?
Kaikki meistä tietävät kodin, jossa iso yläkerta on lähes tyhjillään, käytännössä vain makuuhuonetiloina. Yläkerran aula, parveke, harrastus- ja leikkihuoneet jäävät helposti käyttämättä, kun elämä keskittyy alakertaan keittiön ja olohuoneen ympärille.
Useimmat meistä voivat kuvitella asuvansa noin sataneliöisessä kodissa, mutta kun sata neliötä jaetaan kahteen kerrokseen, tila käy ahtaaksi kerrosalan ollessa noin 50 neliötä. Näin tulee helposti rakennettua liian suuria koteja, joiden käyttöaste jää esimerkiksi lasten kasvaessa nopeasti hyvin alhaiseksi. Liian suuri koti kuormittaa asujiensa taloutta muun muassa ylläpitokustannusten sekä työläämmän jälleenmyynnin muodossa.
Omakotitalo vaatii huoltoa – yhdessä ja kahdessa kerroksessa
Omakotitalo vaatii huolenpitoa niin sisältä kuin ulkoakin. Julkisivumaalaus on hyvä tehdä vähintään kymmenen vuoden välein – aurinkoisella ja tuulisella paikalla mahdollisesti useamminkin. Tontin puustosta riippuen rännit ja syöksytorvet tulee puhdistaa lehdistä kerran vuodessa.
Yksikerroksisen talon maalausoperaatio on luonnollisesti vaivattomampi kuin puolitoista- tai kaksikerroksisen talon, sillä tarvittavat telinemetrit jäävät kohtuullisiksi eikä erilliselle henkilönostimelle ole tarvetta.
Talvella satava lumi ei katso paikkaa, jonne se kertyy. Mahdollinen lumien pudotus on turvallisempaa yksikerroksisen talon katolta.
Talopakettikaupoille lähtiessä pohdi perheesi tilannetta ja tarpeita nykytilanteen lisäksi muutama vuosi eteenpäin: mikä on tarvittava makuuhuoneiden määrä nyt, entä kolmen vuoden päästä? Kuinka tilat muuntuvat tarpeisiimme, mikäli haluamme asua talossa vielä kymmenenkin vuoden päästä?
Talossa asuvien ihmisten määrä ja tarpeet voivat muuttua paljonkin, mutta kiinteistön kiinteät kulut, kuten lämmitystarve, eivät muutu mukana. Sopivan kokoinen koti – mukavasti muutakin elämää.
LUE LISÄÄ: 4+1 vinkkiä tonttia etsivälle
LUE LISÄÄ: Usein kysytyt kysymykset – muuttovalmis talopaketti