Energiatehokas koti 

 

Juho ja Tiina Rantalankilasta tuli omakotiasujia reilu vuosi sitten, kun he muuttivat Kukkola 118 B –mallin Kiiruna Taloon. Alkusyksystä myyjämme Pentti sai Juholta ilahduttavan sähköpostiviestin.

– 15.9.2018 tuli meillä täyteen vuosi muutosta. Ajattelin sinullekin lähettää tämän kokonaissähkönkulutuksen lukemat kun varmaan kiinnostaa. Eli päästiin alle 6 000 kWh per vuosi, Juho kirjoittaa.


Vertailun vuoksi: Sähkönkulutus.fi-sivuston mukaan uudessa 120 neliöisessä omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe kuluttaa vuodessa noin 19 500 kWh sähköä. Pelkästään sähkölämmityksen ja lämpimän käyttöveden arvioidaan vievän noin 14 300 kWh vuodessa.

Pieni sähkönkulutus ei Juhon sanojen mukaan vaadi erityisiä kikkoja. Kodin huonelämpötila on 22 astetta, hieman huoneesta riippuen. Sähkösauna lämpiää Rantalankilalla kerran tai kaksi viikossa.

– Se sitten lähestulkoon tuplaakin hetkellisen sähkönkulutuksen, Juho naurahtaa.

Kiiruna Talon energiatehokkuus oli Rantalankiloilla tiedossa jo taloa hankkiessa. Ilmatiiveysmittauksen tulos valmiiseen taloon oli erinomainen.

– Talon tekniset ratkaisut vakuuttivat meidät jo ennen muuttoa, mutta emme silti aivan näin pieniä lukuja osanneet odottaa. Jos alkaisi oikein tihruuttamaan, niin pääsisi vieläkin alhaisempiin lukemiin, mutta se ei ole tarpeellista, Juho kertoo.

NIBE F2120 ilmavesilämpöpumppu on Rantalankilan kodin pääasiallinen lämmitysjärjestelmä. Tulikiven takka luo tunnelmaa ja lämpöä olohuoneesta käsin koko taloon, pienentäen lämmityskustannuksia entisestään.

– Poltimme viime talvena takassa puita useamman kerran viikossa. Saimme siten rakennusaikaista puujätettä vähemmäksi, Juho kertoo.

 

Kuuma kesä, kylmä talvi – energiatehokas valmistalo kaikkina vuodenaikoina

 

Nykyaikaisen, tehokkaan lämmitysmuodon lisäksi ilmanvaihto on oleellinen osa energiatehokasta kotia. Rantalankilan kodin huoneilman pitää raikkaana Vallox (096 MV) koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla.

– Meillä on koko ajan ollut todella raikas ja hyvä ilma talossa. Kuuman kesän aikana ilmanvaihtokone auttoi asunnon jäähdyttämisessä. Heti, kun ulkoilma oli sisäilmaa viileämpää, se tehosti ilmanvaihtoa jäähdyttäen asuntoa. Näin saimme nukuttua paremmin, Juho muistelee ennätyskuumaa kesää.

matalenergiatalo_11234


Yllä olevassa kuvassa Rantalankilan perheen sähkönkulutus alkaen tammikuusta. Kalenterivuoden kulutus jäänee jälleen alle 6 000 kWh. Matalaenergiatalon rakenneratkaisut takaavat alhaiset lämmityskustannukset ja vedottoman kodin myös pitkien pakkasjaksojen aikana.

– Näimme hienosti, miten talo toimi myös kovilla pakkasilla. Meillä kiertää lattiassa minimissään 24 asteinen vesi, jolloin kaakelilattia tuntuu jalkaa vasten vielä mukavan lämpimältä. Talossamme kaikki toimii automatiikalla, joten näistä asioista ei tarvitse erikseen huolehtia, Juho kertoo.

Miksi talon energiatehokkuudella on väliä?

 

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) edellyttää vuoden 2020 lopusta alkaen, että kaikki uudet rakennukset ovat lähes nollaenergiarakennuksia. Kiiruna Talot toteuttavat vuoden 2020 määräyksiä jo nyt, vuonna 2018. Tämä on selkeä kilpailuetu esimerkiksi asuntoaan tulevaisuudessa mahdollisesti myyville Kiiruna Talo –asujille. On mielekästä myydä taloa, jonka energiatehokkuusvaatimukset ovat vielä vuosienkin päästä ajantasaisia.

Energiatehokkuudella on merkitystä niin asukkaan lompakon kuin yhteisen ympäristömmekin kannalta. Yleisesti ottaen yli puolet kotitalouksien käyttämästä energiasta kuluu lämmitykseen.Matalaenergiatalo tuottaa omistajalleen joka vuosi passiivista säästöä pienten energiakustannusten muodossa. Juho kertoo heidän kahden hengen ja koiran käsittävässä taloudessa sähkölaskun olevan noin 50-70 € kuukaudessa, vuodenajasta riippuen.

– Tässä meidän Kiiruna Talossa on kokonaisuudessaan halvempi asua kuin edellisessä 49 neliön kaksiossamme, jossa oli kaukolämpö, Juho kertoo.

Mikä energiatehokkuuden mahdollistaa?

 

Kiiruna Talon Future-seinärakenne on nykyaikainen ja kosteusteknisesti turvallinen lämmöneristys.

Future-rakenteen myötä Rantalankilan koti on matalaenergiatalo, jossa kaikki kosteudelle alttiit runkorakenteet on sijoitettu turvaan rakenteen lämpimälle puolelle. Tämä mahdollistaa erinomaisen lämmöneristävyyden.

Yhtenäinen kylmäsillaton polyuretaanieristys nousee perustuksesta maanpinnan alkaen aina yläpohjaeristeen yläpintaan saakka. Rakenne estää ulkoilmasta tulevan kosteusrasituksen, viistosateiden ja kosteiden hellejaksojen tuomat kondenssiriskit runkorakenteisiin. Kosteus ei missään olosuhteissa pääse tiivistymään rakenteisiin.

Seinärakenne toimii molempiin suuntiin eli sisätilaa voi turvallisesti jäähdyttää ja lämmittää tarpeen mukaan.

Tehokkaalla lämmitysjärjestelmällä, kuten ilmavesilämpöpumpulla, ja koneellisella ilmanvaihdolla on tärkeä rooli energiakustannusten hallinnassa. Kiiruna Talon innovatiivinen rakenne mahdollistaa loput.


LUE LISÄÄ: Halvin lämmitysmuoto valmistaloon – pohjatietoa ja perusteita valintaan

 

LUE LISÄÄ: Talvirakentaminen – mitä hyvää, mitä huonoa?

 

HALUAN TILATA TALOKIRJAN

 


Lähteet ja hyviä linkkejä:

www.energiatehokaskoti.fi
www.rakennusteollisuus.fi
www.suomirakentaa.fi