Kesä on luonnollisesti suosituin aika rakentaa kotia. Pitkät lomat, oletettavasti vuoden mukavimmat säät ja pitkä valoisa aika houkuttelevat sijoittamaan raksa-ajan mahdollisuuksien mukaan kesälle.

 

Mitä hyviä ja huonoja puolia eri vuodenajoissa on rakentamista ajatellen? Miten vuodenaika vaikuttaa Kiiruna Talon rakentumiseen?

Talotehdas pyörii – oli kesä tai talvi

 

Talvirakentamisen eduista puhuttaessa nostetaan usein esille työvoiman helpompi saatavuus sesongin ulkopuolella. Tämä ei kosketa Kiiruna Talon rakentavaa asiakasta niin suuresti kuin asiakasta, jonka vastuulla on hankkia työmaalle muun muassa timpureita ja sisustajia.

 

Kiiruna Talo rakentuu 90% valmiiksi tehtaalla. Esimerkiksi kodinkoneet ja kiinteät kalusteet sekä suurin osa listoista on paikoillaan, kun moduulit kuljetetaan tontille. Talotoimituspäivän jälkeinen viimeistely kestää neljä viikkoa. Viimeistelyn hoitavat rakennustyöntekijät tulevat Kiiruna Taloilta ja talo luovutetaan asiakkaalle vasta, kun viimeinenkin lista ja sadevesikouru on asennettu.

 

Työvoiman parempi saatavuus Kiiruna Taloa rakennettaessa voi näkyä muun muassa maaurakoitsijoiden ja vastaavien mestareiden saatavuudessa. Ammattitaitoisista vastaavista mestareista on paikoitellen kova pula, kesäsesongin ulkopuolella haluamasi vastaava mestari voi olla käytettävissä.

 

Kiiruna Talo on mahdollista toimittaa tontille 12 viikon kuluttua lainvoimaisesta rakennusluvasta. Toimituksen jälkeen taloa viimeistellään neljä viikkoa.  Voit siis laskea optimaalisen muuttoajan näiden lukujen perusteella, kunhan varaat meille 16 viikkoa aikaa rakentamiseen. Tammikuussa 2020 tilanne on se, että seuraavat vapaat toimitusajat ovat kesäkuussa 2020.

 

Kesällä on kuivaa eli rakentaminen on turvallista?

 

Kesällä rakentamisen ylivertaisuutta perustellaan usein kesän kuivalla ilmalla ja sillä, että rakennustarvikkeet ja valmistalon rakenteet eivät kastu niin helposti. Rakennustarvikkeiden, elementtien tai tilaelementtien kastumisen tai kastumattomuuden ei kuitenkaan tulisi olla kiinni vuodenajasta tai vallitsevista sääolosuhteista.

 

Huolellinen suojaaminen, rakentamisprosessin suunnittelu ja rakentajien ammattitaito sekä motivaatio ovat avainasemassa puhuttaessa kuivaketjun ja turvallisen rakentamisen onnistumisesta. Mitään kosteudelle herkkiä runkomateriaaleja ei tulisi altistaa turhaan vaihtelevalle ilmankosteudelle ja säätilan muutoksille.

 

Huhti- ja toukokuu ovat Vantaalla, Helsingissä ja muualla Etelä-Suomessa yleisesti ottaen kuivimpia kuukausia. Kesä- ja heinäkuussa sataa huomattavasti huhti- ja toukokuuta enemmän.

 

 

Talopakettitoimitus viikolla 1? Onnistuu Vantaalle, Rovaniemellä routa ja lumi tulevat esteeksi

 

Etelä-Suomessa rakentaminen onnistuu nykyään läpi vuoden. Talopakettitoimitukset onnistuvat myös sydäntalvella tammi-helmikuussa, kunhan maatyöt on tehty sulan maan aikana. Perustusten teko onnistuu yhteistyökumppanimme Perustavan kanssa myös talvipakkasissa.

 

Suomi on pitkä maa ja rakentamisen ajankohdasta puhuttaessa on otettava rakennuspaikkakunta huomioon. Pohjoisessa Lapissa terminen kesä (aika, jolloin vuorokauden keskilämpötila on yli +10 astetta) on vain noin kolmasosan Uudenmaan kesän pituudesta. Lapissa ihanteellisimmat rakentamiskuukaudet ovat lumitilanteesta riippuen toukokuusta elokuuhun. Lumen määrä vaikuttaa paitsi roudan syvyyteen, myös yleiseen työskentelymukavuuteen.

 

Jos talo on mahdollista rakentaa talviaikaan, jo ensimmäisenä kesänä on mahdollista käydä pihatöiden ja esimerkiksi autotallin rakentamisen kimppuun, kun kesäaikaa ei kulu talon rakentamiseen.

 

Tuoko talvirakentaminen valmistalolle lisähintaa?

 

Kiiruna Talojen tapauksessa lähtökohtaisesti ei. Muutamia huomioitavia asioita talvirakentamisessa on Kiiruna Talonkin osalta. Pimeään aikaan vuodesta työmaalla tarvitaan enemmän lisävalaistusta, mikä lisää sähkönkulutusta hieman. Pystytyspäivän mahdolliset lumityöt ovat asiakkaan vastuulla. Työmaa-aika on kuitenkin kokonaisuudessaan niin lyhyt, että tämäntyyppiset kustannukset eivät pääse nousemaan suuriksi.

 

Talveen sijoittuva pitkä työmaa-aika saattaa tuoda yllättäviä lämmityskustannuksia, jos taloa joudutaan viimeistellä pitkään ennen muuttamista. Tämä huoli on Kiiruna Talojen tapauksessa turha, sillä työmaa-aikainen lämmitystarve on vain muutamia viikkoja, kunnes taloon pääsee jo muuttamaan.

 

LUE LISÄÄ: Kiiruna Talojen rakenteet

 

LUE LISÄÄ: Usein kysytyt kysymykset aiheesta muuttovalmis talopaketti

 

HALUAN TILATA TALOKIRJAN