Toiveissa tehdä omakotitalokaupoilla hieman voittoa? Suunnitelmana ostaa mahdollisimman edullinen runkotoimitus ja tehdä loput talosta itse, omalla työllä säästäen? Sitten asua talossa kaksi vuotta itse ja myydä valmis talo hienoine pihoineen hyvällä hinnalla eteenpäin? Hyvä idea, mutta ei välttämättä eniten voittoa tuottava suunnitelma.


 

Omalla työllä säästettäessä unohdetaan helposti laskea oman työn todellinen hinta. Itse tehden työ kestää pidempään, jolloin talo on keskeneräisenä eli ainoastaan kulueränä pidempään. Tarvittavien työvälineiden hankinta ja käytön opettelu vie oman aikansa, ja monet työvaiheet joudutaan tehdä pariin kertaan, jos rakentamisen kaikki vaiheet eivät ole päivätyöstä tuttua puuhaa.


Muuttaminen uuteen kotiin vähintään kahdeksi vuodeksi on myyntivoittoa ajatellen järkevä siirto, mikäli elämäntilanne sen sallii.
 
 

”Oman vakituisen asunnon voi myydä verovapaasti, jos molemmat ehdot täyttyvät samanaikaisesti:
• Olet omistanut asunnon vähintään 2 vuotta.
• Olet itse tai joku perheestäsi on vakituisesti asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta. Perheeseen lasketaan mukaan puoliso ja alaikäiset lapset.
Muissa tapauksissa asunnon luovutusvoitto eli myynnistä saatu voitto verotetaan pääomatulona.”
Lähde: Vero.fi

 

 

Vihdintalo

 

Mikäli päädyt rakentamaan myyntiin suunnitellusta talosta suuren osan itse, laske rehellinen budjetti ennen projektiin ryhtymistä.

 

Pitkän raksa-ajan normaalikustannusten, kuten työmaa-aikaisen sähkönkulutuksen, jätehuollon sekä edestakaisten matkojen lisäksi vaikeammin mitattavia kustannuksia ovat muun muassa vapaa-ajasta luopuminen (mikäli käy päivätyössä raksa-aikana) ja mahdollisen perhe-elämän kuormittuminen. Myös pitkään kestävä yhtäaikainen vuokranmaksu ja lainanlyhennys voi kuormittaa taloutta kohtuuttomasti.

 

Täysin muuttovalmis talopaketti ja sen jälleenmyynti – kannattavuus ja vastuuasiat

 

Täysin muuttovalmiiksi rakennettu koti on hyvä ja kannattava jälleenmyyntikohde. Uudehkoa omakotitaloa kodikseen etsivät arvostavat sitä, etteivät joudu hoitamaan lupa-asioita ynnä muuta rakentamiseen tai rakennuttamiseen liittyvää työtä, vaan pääsevät valmiiseen kotiin, jossa jopa pihat saattavat olla jo kauniissa kunnossa. Tällöin kodista ollaan luonnollisesti valmiita maksamaan enemmän kuin pelkästä talopaketista.

Niin sanotut grynderit eli työkseen tai lisäansioita tienatakseen taloja rakennuttavat ja eteenpäin myyvät ovat löytäneet Kiiruna Talot ilahduttavasti. Konseptimme edut ovat gryndereille samat kuin yksittäisen kodinkin rakentajille: nopeus ja turvallisuus.

 

Nopea ja rakennuttajalle aidosti vaivaton konsepti mahdollistaa toiminnan moninkertaistamisen ja jopa usean peräkkäisen hankkeen toteuttamisen samassa ajassa kuin yhden talon pitkä paikallarakentamisurakka. Tämä avaa gryndereille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia keskittyä ydinosaamiseensa: hyvien tonttien etsintään ja valmiiden talojen myyntiin.

 

 

PienijaEdullinenVAlmistalo

Aikoinaan täysin muuttovalmiiksi rakennetun talopaketin jälleenmyynti on vastuuasioiden osalta selkeää. Esimerkiksi Kiiruna Talon rakennusaikainen dokumentointi on erittäin tarkkaa. Kaikki työvaiheet kuvataan ja kuvat lähetetään asiakkaalle. Nämä kuvat on hyvä tallettaa huolellisesti, vaikkei talon jälleenmyynti kuuluisi vielä rakentamishetkellä suunnitelmiin.

Kiiruna Taloilla on kymmenen vuoden rakennetakuu. Kaikki asiakkaan huomaamat viat tai puutteet korjataan välittömästi muuton jälkeen, ja viimeistään vuositarkastuksessa, mikäli kyseessä on ennemminkin kosmeettinen haitta, kuten haljennut pakkelisauma, kuin akuutti vika, kuten vuotava hana. Asukkaiden käytön aiheuttamaa mahdollista kulumaa ei luonnollisestikaan korjata vuositarkastuksessa.

 

Sisustusratkaisuilla oman kodin tuntua avaimet käteen -taloon – huomioi nämä jälleenmyyntiä ajatellen

 

Yksilölliset sisustusratkaisut luovat kodin tuntua valmiin malliston talopaketteihin. Kaikki arvostavat kodeissaan erilaisia asioita, mutta toimivaan keittiöön ja laadukkaisiin pintamateriaaleihin panostaminen menee harvoin hukkaan. Kiiruna Talojen keittiöt ja kiinteät kalusteet tulevat Puustellilta, sisustustuotevalikoima on Keskon.

Sisustusvalinnat kannattaa tehdä oman maun mukaisesti, mutta jos suunnitteilla on talon myynti lähivuosina, muista muunneltavuus. Maalipinnalla olevat sisäseinät ovat edullinen ja helposti muunneltava osa talon yleisilmettä. Muista myös riittävä kaappitila suhteessa talon makuuhuoneiden eli mahdollisten asukkaiden määrään!

 

sisustusvalinnat2

Uusi omakotitalo on useita vuosia valmistumisensa jälkeen käytännössä huoltovapaa. Ulkoverhous kaipaa uutta maalia noin kymmenen vuoden välein ja ilmastointikanavat olisi hyvä puhdistaa vähintään viiden vuoden välein, mutta isoja remonttitarpeita, kuten vesikaton uusimista tai putkiremontteja ei uuteen omakotitaloon ole tiedossa vielä vuosikymmeniin.

 

Sopivan kokoisen, jälleenmyyntiarvonsa säilyttävän omakotitalon rakentaminen väliaikaiseksi kodiksi onkin kilpailukykyinen vaihtoehto asumiselle esimerkiksi silloin, kun toisella paikkakunnalla on tarkoitus viettää vain muutamia vuosia tai tilantarve on oletettavasti muuttumassa lähivuosien aikana.¨

 

LUE LISÄÄ: 4+1 vinkkiä tontin hankintaan 

LUE LISÄÄ: Nopea rakentaminen – uhka vai mahdollisuus? 

 

HALUAN TILATA TALOKIRJAN