Hyvän maanrakennusurakoitsijan valitseminen, hinta ja kilpailutus


Maanrakennusurakoitsija Simo Matikainen Raksimo Oy:stä tekee työkseen pientalojen maatöitä. Matikaisen jäljiltä tontti on tasainen, siisti ja valmis vastaanottamaan talopaketin tai runkotoimituksen.

Matikainen korostaa työskentelyssään kokonaisvaltaista otetta.

– Useimmat omakotitalorakentajat eivät ole rakennusalan ammattilaisia. Minä olen tämän alan ammattilainen ja hoidan työn kokonaisuutena ja huolellisesti. Asiakkaan ei tarvitse stressata tai muistutella yksityiskohdista.


Kuinka paljon omakotitalon maatyöt maksavat, mitä maanrakennustyö sisältää ja paljonko maatöihin tulee varata aikaa?

Suomen luonto on iloksemme monipuolista ja maaperä kovin vaihtelevaa. Tarkkaa summaa omakotitalon maatöille ei voi antaa tuntematta tontin ja talon erityispiirteitä, mutta valistunut arvio on Matikaisen mukaan niin sanotusti perustilanteessa 30 000 - 50 000 euron väliltä.

- Tontin koko, talon koko, maaston muodot, pois ajettavat massat, mahdollisen louhinnat. Nämä ja viime aikoina tulleet materiaalien hinnan nousut määrittävät tarkan hinnan kullekin työlle.


Niin sanotussa perustilanteessa maanrakennusurakoitsijan jäljiltä tontti on tasainen ja talotehtaan käytettävissä oleva tila tontilla on maksimoitu rakentamiseen ja mahdollisen tavaran varastointiin. Tontilla on oikeassa korossa olevan maan lisäksi kunnossa:

  • kaivot

  • patolevyt

  • putket

  • sadevesijärjestelmä

  • salaojajärjestelmä

  • routaeristeet

  • sähkökaapelit tai varausputket niille (tele+sähkö)

  • ylimääräinen maa-aines mukaan lukien kannot viety pois

  • puut kaadettu

Kun kaikki asiat sujuvat suunnitellusti, helpolla tasamaatontilla maatyövaihe kestää vain 1-3 viikkoa.

 

Maatöissä on maantieteellisiä hintaeroja – sama työ on Uudellamaalla kalliimpaa kuin Itä-Suomessa


Rakentaminen on tiheästi asutetulla Uudellamaalla muuta Suomea kalliimpaa, tämä ei liene uutta tietoa kenellekään. Mikä sitten nostaa maanrakentamisen hintaa pääkaupunkiseudulla?

– Suurin ero on materiaalien hinnoissa. Uudellamaalla materiaalit ovat noin 20-30 % muuta maata kalliimpia. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jätemaiden poisajon kustannukset ovat noin kolminkertaiset muuhun maahan verrattuna. Savi ajetaan esimerkiksi Helsingistä yleensä Mäntsälään saakka, jossa se otetaan vastaan noin sadalla eurolla per kuorma. Tähän päälle vielä kuorma-auton tuntihinta, Matikainen muistuttaa.

 

Ulkokuva (24)


Muita erityisiä asioita pääkaupunkiseudulla on muun muassa tiivis kaavoitus, joka tulee huomioida työn aikataulutuksessa.

– Helsingin ja Espoon alueilla osa tonteista on niin pieniä koloja, että logistiikka vaatii todella suunnittelua jo maanrakennusvaiheessa. Eri urakoitsijoiden kanssa tulee sopia aikataulut todella tarkasti, että homma toimii. Väljemmillä tonteilla kukin voi käydä tekemässä hommansa tai tuomassa tavaransa kunhan joutaa, ahtailla tonteilla tällainen tapa ei toimi.


Rakentaja, vaadi maanrakennusurakoitsijaltasi enemmän – pitävä tarjous ei ole mahdottomuus


Matikainen pyrkii hinnoittelemaan kaikki tekemänsä maanrakennustyöt urakkana. Pitävän hinnoittelun ehdoton edellytys on maaperätutkimuksen suorittaminen. Usein tämä on hoidettu jo tontin oston yhteydessä kuntoon.

– Ammattitaitoinen maanrakentaja osaa maaperätutkimuksen ja rakennuslupaan vaadittavien dokumenttien pohjalta arvioida työvaiheet ja materiaalien määrän niin, että osaa muodostaa rakentajalle järkevän ja pitävän tarjouksen.

Matikainen pitää hyvien toimintatapojen mukaisena sitä, että maanrakentaja on projektissa aktiivinen toimija.

– Kun työ on tilattu, asiakkaalle ei soitella turhaan. Minä olen itse perustusporukan ja muiden kanssa yhteyksissä, otan kontaktia niihin, jotka tulevat minun jälkeeni tontille hommiin. Työmaalla ei voi touhuta niin sanotusti silmät kiinni, pitää osata nähdä se kokonaisuus oman työosuuden ympärillä. Kun toimin näin, työn tilaaja voi olla huoletta ja luottaa, että minä hoidan hommani.

Kilpailutusvaiheessa maanrakennusurakoitsijoilta saatuja tarjouksia kannattaa esitellä esimerkiksi vastaavalle työnjohtajalle tai jollekin, jolla on aiheesta ymmärrystä.

– Myös muiden rakentajien suosituksia kannattaa kuunnella tarkalla korvalla, Matikainen sanoo.

 

Lue lisäksi:

 

Tyypillisistä yllätyksistä, erikoistilanteista, talovalmistajien erityisvaatimuksista koskien maatöitä ja rakentajan vastuulla olevista asioista lisää tästä blogipostauksesta.

 

TONTTI ETSINNÄSSÄ-1

 

HALUAN JÄTTÄÄ YHTEYDENOTTOPYYNNÖN

 

HALUAN TILATA TALOKIRJAN