Iso yhtenäinen keittiö-olohuone, isot ikkunat ja mahdollisesti takka sekä käynti terassille olohuoneesta. Missä on sohvan paikka, miten televisio sijoitetaan järkevimmin? Kuinka olohuoneesta saa yhtenäisen kokonaisuuden? 

 

Talopaketin sisustus- ja kalustusratkaisut – olohuone ja keittiö kauniisti yhdessä

Yhtenäinen olohuone-keittiö on useimman rakentajan ykköstoive. Olohuoneen ja keittiön välille kaivataan kuitenkin tunnelmaeroja, ja rakentajat pohtivatkin, kuinka samassa tilassa olevien toimintojen välille voi sisustuksella luoda erottuvuutta. Tässä muutamia erinomaisia ratkaisuja.

 

Olennaista on luoda jokin erottava tekijä olohuoneen ja keittiön välille, jos ei konkreettisesti, niin tunnelmaltaan.


  • Olohuoneen ja keittiön väliin sijoitettu ruokapöytä nousee hienosti  esiin, kun ruokapöydän päälle asennetaan kattovalaisin, joka ripustetaan tarpeeksi alas pöydän päälle. Himmennettävä kattovalaisin on ruokapöydän päälle ehdottomasti paras ratkaisu. Suuri matto (kuten kuvassa alla) kokoaa ruokailuryhmää myös hienosti. Esimerkiksi juuttimatto on ruokapöydän alle soveltuva, helposti puhtaana pidettävä matto.

Olohuone (3)-1

  • Valitse myös olohuoneeseen tarkoituksenmukainen valaistus: Käytä erilaisia valaisimia, kuten kattovalaisimia, seinävalaisimia ja pöytävalaisimia, joilla saat olohuoneeseen kodikasta epäsuoraa valaistusta. Keittiössä valaistuksen on hyvä olla tehokas ja suora.

Keittiö (14)

 

  • Käytä monikäyttöisiä huonekaluja: hyvä esimerkki on vaikkapa säilytyspenkki, joka toimii samalla istuimena. Tällaisessa säilytyspenkissä voi säilyttää esimerkiksi lasten tai koiran leluja tai kierrätykseen meneviä papereita ja pahveja.

  • Käytä peilejä: Peilit saavat tilan tuntumaan suuremmalta ja valoisammalta. Kokeile laittaa peili olohuoneen seinälle tai aseta iso peili keittiöön. Esimerkiksi yllä olevassa olohuoneessa iso peili seinällä toimisi parhaimmillaan kuin ikkunana, sillä peilin kautta kaunis maisema näkyisi myös ikkunattomalla seinällä.

  • Käytä värejä tarkoituksenmukaisesti. Käytä neutraaleja värejä, kuten harmaata, beigeä ja valkoista, jotta tila näyttää suuremmalta. Voit tuoda väriä tilaan esimerkiksi tyynyjen, verhojen ja maton avulla.

 

Olohuone (2)-2

 

Rimaseinä on konkreettinen tilanjakaja – talopaketin olohuone-keittiö

pienellä vaivalla kodikkaaksi

 

Voit käyttää myös seinää tilan jakamiseen. Voit esimerkiksi rakentaa osittaisen seinän, joka erottaa keittiön ja olohuoneen toisistaan. Alla on mahtava toteutus Kukkola 118 S -mallin kodista, jossa pienellä rimaseinällä on saatu mukavasti erotettua olohuone ja ruokailutila toisistaan.

 

Ilmava ja pieni rimaseinä jakaa tilaa kauniisti ilman, että valon (ja ihmisten!) kulku yhtenäisessä tilassa estyy.

 

WhatsApp Image 2023-03-09 at 09.15.57-1

 

Luo materiaalivalinnoilla kontrastia keittiön ja olohuoneen välille – esimerkiksi selkeä keittiö, pehmeälinjainen olohuone

Materiaalivalinnoilla on helppo luoda eroa keittiön ja olohuoneen välille. Selkeälinjainen keittiö integroituine kodinkoneineen ja selkeälinjaisine vetimineen luo mukavan kontrastin olohuoneeseen, jossa pehmeyttä voi luoda esimerkiksi pitkänukkaisella matolla, runsailla sohva- tai lattiatyynyillä ja kodikkailla pellavaverhoilla. 

 

Olohuone (2)-3

 

Verhoja laittaessasi pidä mielessä ripustuksen klassikkovinkki: ripusta verhot mahdollisimman lähelle kattoa, jolloin tilassa säilyy korkeuden tuntu. Matalalle tai juuri ikkunoiden yläreunaan ripustetut verhot "madaltavat" tilaa.

 

Erottelua keittiön ja olohuoneen välille saa luotua myös viherkasveilla: tuo olohuoneeseen runsaita viherkasveja esimerkiksi amppeleissa. Kasvit luovat tilaan olohuoneeseen kuuluvaa viihtyisyyttä. 

 

Avokeittiön hyvät puolet – saareke tai niemeke tuo mahtavasti lisää kappi- ja laskutilaa keittiöön

 

Avokeittiö luo yhtenäisyyttä asunnossa: Avokeittiö yhdistää keittiön ja olohuoneen toisiinsa, mikä luo yhtenäisemmän ja tilavamman vaikutelman asunnosta.

 

Avokeittiö mahdollistaa hienosti myös kommunikoinnin ruoanlaittajan ja olohuoneessa oleskelevien ihmisten välillä. Esimerkiksi lyhyinä arki-iltoina on mukavaa, kun koko perhe voi oleskella samassa tilassa, vaikka osa perheestä puuhailisi keittiössä ruoan ja tiskien parissa. 

 

Lisäksi ruokailutilan sijoittaminen lähelle keittiötä helpottaa ruoan tarjoilua.

 

Saareke tai niemeke kätkevät sisäänsä valtavan määrän kaappitilaa. Vetolaatikostot ovat keittiössä yleensä käytettävyydeltään kaikista järkevimpiä säilytystiloja. Vetolaatikoita mahtuu saarekkeeseen runsaasti.

 

Saarekkeen päällä on mahtavasti säilytys- ja työskentelytilaa. Saarekkeen päällä kokkaillessa ei tarvitse tuijottaa seinää, vaan keskustelu muiden tilassa olijoiden kanssa onnistuu vaivattomasti. Saarekkeeseen on Kiiruna Taloissa integroitu myös liesi. Tiesitkö, että liesituulettimella varustettu Bora-liesi kuuluu Kiiruna Talon vakiotoimitussisältöön?

 

Lue myös aiempi postaus, jossa on käsitelty olohuone-keittiön sisustamista. Aiemmassa postauksessa nostettu esiin mm. 

 

  • korotettu saareke
  • käynti takaterassille keittiöstä
  • olohuone ilman sohvaa
  • sohva suuren ikkunan edessä
  • olohuone ja keittiö pienellä väliseinällä