Talopakettien vertailu on huolellisuutta ja aikaa vaativa projekti. Tässä muutama vinkki hommaan. 

 

1/3: Selvitä oma maku, tarpeet ja rehellinen budjetti

 

Talopakettien vertailu on työlästä hommaa, sillä vaihtoehtoja on paljon ja hanke itsessään on iso. Ensimmäiseksi kannattaakin siis selvittää omat tarpeet, mieltymykset ja rehellinen budjetti raksahankkeelle. Näin arvokas työ ei mene hukkaan ja vertailet alusta saakka oikean tyylisiä ja hintaisia talopaketteja.

 

Tässä muutamia kysymyksiä, joiden avulla voit kartoittaa sitä, millaisiin talopaketteihin sinun kannattaa vertailutyössäsi keskittyä:

 

 • Montako makuuhuonetta tarvitsen/tarvitsemme?
 • Tarvitseeko sisällä olla harraste- tai työskentelytiloja?
 • Missä talon tiloissa vietetään päivisin eniten aikaa?
 • Mitä ovat arjen toimivuuteen eniten vaikuttavat asiat kodissa?
 • Tarvitseeko tiloissa mahtua kulkemaan esim. rattaiden tai pyörätuolin kanssa?
 • Asettaako tontti talolle erityisiä vaatimuksia?
 • Tuleeko tontille muita rakennuksia, kuten autotallia tai -katosta?
 • Rakennetaanko talo täysin itselle vai onko talon myynti lähivuosina mahdollinen vaihtoehto?

 

128C hirsi etupiha päivitetty                                                                                                        

 

Monilla meistä on tietynlaisia mielikuvia omasta unelmien kodista. Haavekuvien alalaitaan ei ole kuitenkaan yleensä kirjattuna kyseisen unelman hintalappua. Selvitä rehellinen maksimisumma, mikä sinun on mahdollista käyttää talopakettiin ja pohdi sen jälkeen:

 

 • Mihin haluat panostaa?
 • Mistä olet valmis pihistämään?

 

Esimerkki pihistä-panosta -tilanteesta: Upeasta spa-henkisestä kylpyhuoneesta haaveillessasi pohdi tarkasti, kuinka usein tilalle olisi käyttöä, millaisessa hetkessä pääsisit kylpyyn rentoutumaan ja onko se mahdollista esimerkiksi silloin, kun mahdollinen muu perhe on myös kotona. On ajatuksen tasolla ihanaa, jos kotona on esimerkiksi kuntoilutilat tai ihana kylpyhuone ammeineen, mutta todellisuudessa nämä tilat ja mahdollisuudet jäävät usein hyödyntämättä ja tämän tyylinen virkistäytyminen onnistuu parhaiten kodin seinien ulkopuolella.

 

Ruoanlaittoon ja pyykkihuoltoon liittyvät tilat ja niihin panostaminen ei useimmissa suomalaisissa kodeissa mene koskaan hukkaan. Pohdi, olisiko esimerkiksi pienempien makuuhuoneiden ”kustannuksella” mahdollista laittaa keittiöön leveämpi saareke, integroidut kodinkoneet ja kylpyhuoneeseen kunnon systeemit pyykkihuollolle?

 

 

2/3 Talopakettien kilpailutus – mihin kannattaa kiinnittää huomio?

 

Lyhyesti: Hinta, laatu, asiakaskokemukset, valmiusaste ja toimitusaikataulu.

 

Talopaketin hinta:

 

Aito vertailu on mahdollista vasta, kun tiedät mitä vertailet. Vertailetko ulkoseinien ja katon hintaa aidosti muuttovalmiiseen kotiin, jossa wc-paperitelinekin on paikoillaan, vai onko vertailtavien talopakettien valmiusaste kutakuinkin samanlainen.

 

Useimmilla talotoimittajilla hinnoittelu on jo kotisivuilla melko avointa. Kiinnitä huomiosi kuitenkin siihen, mitä kaikkea talopaketin hintaan kuuluu. Tämä on ensiarvoisen tärkeää silloin, kun rakentaessa halutaan välttää yllättävät kustannukset. Avaa siis tutkailemiesi talopakettien toimitussisällöt rinnakkain, kun alat tehdä hintavertailua. Muun muassa näistä alla listatuista asioista muodostuu yllättävän suuria kulueriä, joten katso, kuinka laajasti nämä kuuluvat toimitussisältöön:

 

 • Sähkötyöt ja sähkösuunnitelmat
 • Lämmitysjärjestelmä, lämmönjako
 • Perustukset
 • Sisustustyöt
 • Ulko-ovet ja lukitusjärjestelmät
 • Kiinteät kalusteet
 • Keittiön kodinkoneet

New call-to-action

 

Talopaketin laatu:

 

Talopaketin laadusta pääset parhaiten kärryille tutustumalla valmiisiin kohteisiin, lukemalla asiakaskokemuksia ja vierailemalla rakennustyömaalla tai talotehtaalla. Selvitä myös millaiset takuut vertailemillasi talopaketeilla on.

 

 • Käy talonäyttelyissä mahdollisuuksien mukaan
 • Kysy jo ostaneilta asiakkailta kokemuksia
 • Tutustu talovalmistajan yhteistyökumppaneihin

 

Asiakaskokemukset:

 

”Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas.”

 

Markkinoinnin tehtävä on antaa tuotteesta mahdollisimman edustava mielikuva, mutta asiakkaiden kokemukset lopulta puhuvat puolestaan. Tyytyväinen asiakas on meidän tärkein mainos.

 

Tutustu talovalmistajien Facebook-arvioihin ja lue keskustelupalstat läpi. Aivan kaikki ei internetin syövereissä ole totta, mutta kuulostele tunnelmia!

 

Täältä pääset lukemaan meidän asiakkaiden kokemuksia.

 

Tässä eräs kokemus videolla:

 

 

Talopaketin valmiusaste

 

Talopaketin valmiusaste liittyy ensisijaisesti sinulla käytettävissä olevaan aikaan, rahaan ja taitoihin. Kaikilla ratkaisuilla on vaihtoehtoiskustannus. Kustannuksen suuruus ei kuitenkaan aina ole vain euromääräinen.

 

 • Onko sinulla taitoa talon rakentamiseen ja viimeistelyyn?
 • Onko sinulla rakentamiseen ja viimeistelyyn tarvittavat työvälineet ja jos ei, kuinka paljon niiden hankkimiseen kuluu aikaa ja rahaa?
 • Kertaa läpi tavallinen arkiviikkosi ja pohdi, missä kohdassa ehdit raksalle hommiin ja mistä se aika on pois.
 • Kuinka kauan on ok nipistää arjesta aikaa raksahommille? Kaksi kuukautta, kaksi vuotta?
 • Laske todellinen kustannus omalle työlle. Onko käytetty aika pois esimerkiksi palkkatyöstä ja jos on, niin kuinka paljon?

 

Talopaketin toimitusaikataulu:

 

Toimitusaikataulun oleellisin yksityiskohta on työmaa-aikaisen rakentamisen kesto eli toimituspäivän ja muuttopäivän väliin jäävä aika, jolloin talossa ei voi vielä asua, mutta kuluja sen sijaan jo on. Selvitä toimitusaikataulusta kaksi tärkeää päivämäärää:

 

 1. Milloin talopaketti toimitetaan tontille
 2. Milloin valmiiseen taloon on mahdollista päästä muuttamaan

 

Jos päädyt talopakettiin, jossa viimeistelytyöt ovat sinun vastuullasi, tarkan muuttopäivän arviointi voi olla vaikeaa.

 

107MH

 

Kiiruna Talo luovutetaan asiakkaalle neljän viikon kuluttua tontille toimituksesta. Talo on luovutushetkellä täysin viimeistelty ja asuttava rakentamisen jälkeistä pintojen siivousta lukuun ottamatta.

 

3/3 Pyydä tarjous, tee päätös

 

Kannattaa valita 2-4 talovalmistajaa ja vertailla saamasi tarjoukset huolellisesti läpi. Ammattirakennuttaja Kimmo Malmström kertoo asiakaskokemustarinassaan kilpailuttaneensa 7-8 talovalmistajaa ennen ensimmäistä rakennushankettaan.

 

 

” – Siinä oli kova työ ja huomasinkin, että niin monen toimijan kilpailuttaminen oli varsin haastavaa, sillä yksityiskohtia on valtavasti. Minulle tärkeitä kriteerejä olivat mahdollisimman valmiit talot, korkea laatu ja selkeät vastuut.”

Lue koko juttu täältä

 

 

Kun olet saanut tarjoukset talopaketeista, joista olet kiinnostunut, palaa kohtaan 1 ja tee hyvä päätös.

 

LUE LISÄÄ: Mikä aiheuttaa rakentajille stressiä?

 

LUE LISÄÄ:  Talvirakentaminen – mitä hyvää, mitä huonoa?