Aitajuoksija Saara Keskitalo tavoittelee unelmiaan Kiiruna Talojen tuella

 
 

Saara Keskitalo on nuori yleisurheilija, joka tähtää 100 metrin aitajuoksussa Suomen kärkeen ja siitä eteenpäin kohti arvokisaedustusta. Vuoden alusta Kiiruna Talot Oy ja Saara aloittivat yhteistyön. Jututin Saaraa maaliskuisena pakkaspäivänä.

 

Saara kertoisitko itsestäsi ja siitä, miten sinusta tuli yleisurheilija?

 

– Olen 22-vuotias pika-aitajuoksija, mutta kilpailen sileillä pikajuoksumatkoilla ja välillä myös pituushypyssä. Lapsuuteni vietin Jyväskylässä ja Helsingissä, mutta minulla on vahvat pohjoiset juuret, sillä isäni on kotoisin Torniosta ja vanhempani asuvat nykyään Oulussa.

 

Aloitin urheilemisen ensin jalkapalloa pelaamalla noin 7-vuotiaana ja yleisurheilun pariin siirryin 11-vuotiaana. Valmentajat huomasivat nopeusominaisuuteni ja siksi lajeiksi valikoituivat ensin sileät pikamatkat. Aitajuoksu tuli isommin kuvaan mukaan 16-vuotiaana hieman sattumankin kaupalla: loukkaantuminen kesken kesää hankaloitti sileiden matkojen juoksemista, joten keskityimme aitomiseen sen kesän ja sille tielle on jääty.

 

Urheilu on toki vaikuttanut vahvasti myös muihin elämän osa-alueisiin. Lukion suoritin Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja viime syksynä aloitin opinnot molekyylibiotieteiden koulutusohjelmassa Helsingin yliopistossa.

 

 

Mitä sponsorirahoilla mahdollistetaan ja mistä koostuvat urheilijan kulut?

 

– Normaalien elinkustannusten lisäksi urheilijalla on todella paljon suoraan urheilusta ja valmentautumisesta aiheutuvia kuluja. Suuria yksittäisiä kulueriä ovat etelän leirit lämpimässä, jotka varsinkin pikajuoksijalle ovat erittäin hyödyllisiä. Seuraavan kerran olen lähdössä huhtikuussa kilpailukauteen valmistavalle kolmen viikon leirille Teneriffalle.

 

Lisäksi kilpailumatkat Euroopassa, valmentajamaksut, fysioterapia ja hieronta ovat myös esimerkkejä välittömistä urheilijan kuluista. Muiden muassa näihin käytän Kiiruna Taloilta saamaani sponsorirahaa.

 

Saara Keskitalo Ranskassa, kesällä 2022, kuva Jukka Keskitalo

Urheilijoille tulee kuluja mm. kilpailumatkoista. Kuvassa Saara Keskitalo kilpailumatkalla Ranskassa kesällä 2022. Kuva: Jukka Keskitalo

 

 

Mitä sinulle merkitsee yhteistyö Kiiruna Talojen kanssa?

 

– Se merkitsee minulle todella paljon. Olen kiitollinen siitä, että Kiiruna Talot lähti tukemaan minua tällä urheilijan polullani. On upeaa, kun joku uskoo sinun tekemiseesi ja haluaa tehdä hyvää tukemalla nuorta urheilijaa.

 

 

Sinulla on takana menestyksekäs junioriura. Kertoisitko siitä?

 

– Ensimmäisen SM-mitalin saavutin 14-vuotiaana 100 metrillä, ja vuotta myöhemmin voitin ensimmäisen Suomen mestaruuteni 15-vuotiaissa samaisella matkalla Oulun Raatin kentällä. Sen jälkeen SM-mitaleita on tullut tasaiseen tahtiin joka vuosi niin, että kaikkiaan mitaleja on yksilö- ja viestikisoista noin 30 kappaletta. Suomen mestaruuksia juniorisarjoista taitaa löytyä kaikkiaan 12 kappaletta.

 

Kansainvälistäkin tunnelmaa olen päässyt aistimaan nuorten EM- ja MM-kisoissa, ja niistä on kotiin tuomisina ollut välieräpaikat. PM-tasolla löytyy muutama henkilökohtainen top-3 sijoitus.

 

Millaista on ollut siirtyä kilpaileman aikuisten sarjassa?

 

– Naisten aitajuoksun taso Suomessa on todella korkea ja leveä, joten kovaa kilpailua on ollut tarjolla koko aitajuoksu-urani ajan. Suomen aivan kärkijuoksijat ovat vielä toki edellä, mutta koko ajan on hivuttauduttu lähemmäs heitä. Nyt aletaankin olla jo niin sanotusti ”iskuetäisyydellä”. Olen kuitenkin onnistunut saavuttamaan jo kolme aikuisten SM-mitalia ulkoradoilla ja kaksi hallikisoissa.

 

On erittäin hyvä, että Suomessa on kova kilpailu, koska taso on tosiaan ollut leveä myös junioritasolla. Se kirittää kaikkia parempiin tuloksiin.

 

Millainen laji 100 metrin aitajuoksu on?

 

– Laji on hyvin vaativa ja herkkä. 10 aitaa tulee ylittää nopeasti ja niiden välissä juosta kovaa. Täysin puhdas suoritus on melko harvinaista ja usein tulee pieniä − ja joskus isompiakin kosketuksia aitoihin. Täydellistä aitatekniikkaa tärkeämpääkin on frekvenssi ja kyky viedä juoksua eteenpäin aitojen välissä. Siksi myös aitajuoksussa vaaditaan korkeaa nopeuskapasiteettia. Ja kuten kaikilla pikamatkoilla, on lähdöllä iso rooli.

 

Millaisia terveisiä lähetät Kiiruna Talojen henkilökunnalle ja asiakkaille?

 

– Kaikessa tekemisessä, olipa kysymys sitten urheilusta tai rakentamisesta, on tärkeää laatu. Toivotan intoa ja voimia Kiiruna Talojen henkilökunnalle päivittäiseen työhön. Toivon, että omasta kodista haaveilevat asiakkaat saavat apua unelmiensa toteuttamiseen Kiiruna talojen avulla niin kuin minä.

 

Saaran mietteet kirjasi ylös manageri Harriet Urponen.