Aitajuoksija Saara Keskitalo tavoittelee unelmiaan Kiiruna Talojen tuella – nyt takana on Saaran uran paras kausi

Kiiruna Talojen kumppanuusurheilija Saara Keskitalolle kulunut yleisurheilukausi oli tähänastisen uran selkeästi paras. Jututin Saaraa lokakuun alussa talven antaessa jo ensimmäisiä merkkejä tulemisestaan.

 

Saara, miten kuvailisit kilpailukauttasi yleisesti?

 

Yhdellä sanalla kuvattuna kausi oli onnistunut. Ensinnäkin sain harjoitella ja kilpailla kohtalaisen terveenä ja ilman suurempia vaivoja. Toki erinäisiä vaivoja oli siellä sun täällä, mutta riittävän hyvä terveystilanne loi pohjan onnistuneelle kaudelle. Toinen tekijä onnistumisen takana on ollut muutokset valmennuksessa, kun syksyllä siirryin Suomen aitajuoksuvalmennuksen huipun Mikael Ylöstalon alaisuuteen.

 

Ennätyksesi 100 metrin aidoissa parani kesän aikana peräti 6 kertaa. Kuinka se on mahdollista?

 

Täytyy myöntää, että olin itsekin positiivisesti yllättynyt, että pystyin ennätysjuoksuun noin monta kertaa. Varsinkin kun edelliskesänä pääsin parhaimmillaan 14 sadasosan päähän silloisesta ennätyksestäni. Onnistumiset kasvattivat itseluottamusta ja ruokkivat uusia onnistumisia. Ennätyksiin ei ole yhtä ainoata syytä, mutta yhtenä merkittävänä asiana pidän kuitenkin tekniikan sujuvoitumista.

 

Ehkä vielä tärkeämpänä kuin ennätysjuoksujen lukumäärää pidän sitä, että ennätys parani yhteensä kauden aikana peräti kaksi sekunnin kymmenystä. Se on lyhyt aika melkein missä tahansa asiassa elämässä, mutta pikajuoksussa se on iso askel yhden kauden aikana. Kauden alussa ennätykseni oli 13,30 ja kauden päätteeksi se kirjataan 13,10. Ei ole kovinkaan kauaa siitä, kun tuollaisella tuloksella voitettiin aikuisten Suomen mestaruus vuodesta toiseen.

 

Saara Universiadeissa_2023_2

 

Minkä yksittäisen tapahtuman nostaisit kauden huippukohdaksi?

 

Hyvien asioiden joukosta huippukohdaksi nousee Universiadit eli opiskelijoiden MM-kisat Kiinan Chengdussa heinäkuun alussa. Finaalipaikan saavuttaminen ja siinä 6. sija oli mahtava juttu kovatasoisessa kansainvälisessä kisassa.

 

Yksi kesän ennätysjuoksuista oli näiden kisojen välieräjuoksu. Universiadit olivat myös monella tavalla hyvä opintomatka arvokisoihin. Sopeutumisaikaa kuuden tunnin aikaeroon oli vain pari kokonaista vuorokautta. Olosuhteet stadionilla olivat myös aivan järjettömän kuumat, jopa yli 30 astetta, ja ilmasto oli todella kostea. Olen iloinen, että pystyin noissa olosuhteissa venymään omaan maksimisuoritukseen.

 

Miten sujuivat kisat kotimaassa?

 

Kotimaan kisoista mukavana muistona jäi mieleen Kalevan kisat (SM-kisat), jossa juoksin saman ajan Suomen yhden aitajuoksulegendan Nooralotta Nezirin kanssa. Pronssimitali jäi vain tuhannesosien päähän, mutta tuossakin kisassa finaalijuoksu oli silloinen ennätykseni. Myös Kuortane Games kesän alkupuolella oli erittäin lupauksia antava ja hieno kisa. Kaiken kaikkiaan perustaso nousi huomattavasti ja hyviä startteja kertyi runsas määrä.

 

Saara Universiadeissa_2023

 

Mitä kaudesta jäi käteen?

 

Ennätysparannuksen ja hyvien kisojen lisäksi käteen jäi usko ja luottamus siihen, että pitkäjänteinen työ voi tuottaa tulosta, mutta myös nälkää kehittyä. Jatko riippuu kuitenkin paljon siitä, pystyykö harjoittelemaan ja kilpailemaan terveenä.

 

Täytyy olla tavoitteellinen ja unelmoida isoja asioita, mutta samalla myös nöyrä ja realistinen. Olen kuitenkin valmis katsomaan, mihin asti siivet kantavat.

 

Mitä yhteistyökumppanuus Kiiruna Talojen kanssa merkitsi tällä kaudella?

 

Se merkitsi todella paljon. Ilman vakaita yhteistyökumppaneita ja niistä tulevaa tukea ei ole mahdollista valmentautua ja kilpailla myös ulkomailla täysipainoisesti. Kiirunan yhteistyösopimuksen turvin pystyin keväällä leireilemään etelän lämmössä ja tekemään useampia kilpailumatkoja ulkomailla. Haluan sanoa siis suuren kiitoksen Kiiruna Taloille siitä, että se on halunnut kulkea kanssani kuluneen kauden aikana.

 

Saaran ajatukset kirjasi ylös Harriet Urponen.