Raksa-arki, mitä se tarkoittaa? Riippuu pitkälti rakennustyylistä.

 

Pisimmillään raksa-arki on yli vuodenkin mittainen ajanjakso, jolloin rakennetaan omaa kotia, käydään töissä ja tullaan vapaahetkinä rakennustyömaalle edistämään kodin valmistumista. Siinä sivussa pyritään suoriutumaan myös muusta normaalista elämästä: mahdolliset harrastukset, parisuhde, lapset, muut sosiaaliset kuviot ja velvollisuudet pitävät kiireisenä.

 

Talopaketti muuttovalmiina vai keskeneräisenä? Pohdi, mikä on teille paras ratkaisu

 

Toisessa ääripäässä on tilanne, jossa omakotitalosta haaveileva pääsee muuttamaan täysin valmiiseen kotiin mahdollisimman vähällä stressillä. Rakentaja joutuu tekemään oman osansa esimeriksi lupa-asioiden selvittelyssä ja tontin hankinnassa, mutta raksa-aika ei laita muuta elämää tauolle.

 

Kiiruna Talon työmaa-aikainen rakentaminen kestää vain neljä viikkoa. Talo on rakennettu tehtaalla niin valmiiksi, että tontilla on vain viimeistely- ja kytkentätöitä tehtävänä ennen muuttoa. 

 

Ymmärrettävästi yhä useampi rakentaja päätyy täysin muuttovalmiiseen talopakettiin. Kaikki omakotitalosta haaveilevat kun eivät ole rakennusalan ammattilaisia tai ihmisiä, joiden vuorokaudessa olisi reilusti yli kaksikymmentäneljä tuntia. Osa rakentajista huomaa joutuvansa melko koville myös osittain valmiin talopaketin kanssa. Laske rehellisesti, montako tuntia viikossa sinulla on tehokasta työskentelyaikaa rakennustyömaalla.

 

Aina välillä somessa ja keskustelupalstoilla nousee esiin aihe nimeltä raksaväsymys. Monilla rakentajilla raksa-aika ajoittuu elämän kiireisimpiin vuosiin, jolloin lapset ovat pieniä tai työt kuormittavia, usein sekä että. Lisätilan, toimivan kodin ja pysyvän asumisratkaisun etsiminen ajoittuu kuitenkin luonnollisesti juuri näihin vuosiin.

 

65 2

 

 

Osaurakoiden kilpailuttaminen ja ”työnjohtajana toimiminen” kuormittavat rakentajia

 

Ne, jotka eivät päädy rakennuttamaan täysin muuttovalmista taloa, ottavat kuitenkin usein avukseen rakennusalan ammattilaisia niin sanottujen osaurakoiden muodossa, esimerkiksi seinien tasoittamiseen ja maalaamiseen tai kylpyhuonetilojen tekemiseen. Jatkuva asioiden selvittely, vertailu, kilpailuttaminen ja puuttellisten tietojen valossa tehdyt päätökset kuormittavat monia rakentajia.

 

Tiivistetysti: mitä enemmän tontilla on työntekijöitä ja erikseen kilpailutettuja osaurakoita, sitä enemmän talon rakentajalla kuulostaa olevan harmaita hiuksia. Moni rakentaja kokee joutuvansa vastoin tahtoa ”työnjohtajan rooliin”, sillä ei luota itse kilpailuttamiensa ammattilasten työnjälkeen.

 

Kiiruna Taloa rakennetaan työmaalla vain neljän viikon ajan 

 

Kiiruna Talo rakennetaan täysin muuttovalmiiksi, ennen kuin se luovutetaan asiakkaalle. Työmaa-aikainen rakentaminen talotoimituksen jälkeen kestää maksimissaan neljä viikkoa. Tämän neljän viikon aikana asiakkaan rooli on järjestellä omaa muuttoaan ja sopia taloon käyttöönottokatselmus.

 

Konseptimme on selkeä, talon rakentumisen suhteen vastuu on koko ajan Kiiruna Taloilla. Asiakkaan ei tarvitse olla työmaalla vastaanottamassa ja suojaamassa tavaroita, siivoamassa tai huolehtimassa, että sähköasentaja saapuu paikalle sovittuna ajankohtana.

 

”Timpurina ja lastenhoitajana työskentelevät Aaro ja Silja kokevat, että vaikka osaamista oman talon rakentamiseen olisi ollut, projekti olisi ollut perheelle liian raskas. Lähipiirin kommentteihin rakennuttamisesta Karistot ovat vastanneet haluavansa käyttää rahan ja aikansa järkevästi.

 

– Jos tämä nyt vähän kalliimmaksi tuli, niin ainakin säästyimme mahahaavalta ja avioerolta."

(Lue koko juttu )

 

New call-to-action

 

 

Vaikka rakentaja ei itse tarttuisi lainkaan vasaraan, selvitettäviä asioita riittää. Kiiruna Taloilla talotehdas ja talomyyjä ovat rakentajan apuna esimerkiksi rakennuslupa-asioita selvitellessä. Kun tontti on maatöiden osalta valmis, vastuu hankkeen loppuunsaattamisesta siirtyy kokonaan Kiiruna Taloille.

 

”– Teimme lopulta itse enemmän kuin olimme suunnitelleet. Tontin raivaus, maatyöt ja muu kaava-alueen ulkopuolella asumiseen liittyvä asioiden hoito työllisti meitä. Kun kivijalka oli heinäkuussa

(Kiiruna Talojen toimesta) valettu, mietimme, että apua, jos meidän nyt vielä pitäisi rakentaa se talo!”

(Lue koko juttu)

 

HALUAN LUKEA ASIAKASKOKEMUKSIA

 

 

DSC06251 2

 

 

 

Budjetin ylitykset stressaavat rakentajia – Kiiruna Talon hinta on eurolleen tiedossa kaupantekohetkellä

 

Talopakettien ja rakentamisen hinta puhututtaa aina, eikä ihme. Omakotitalo on yleensä yksittäisen ihmisen suurin sijoitus. Useimmille rakentajille on tärkeää tietää etukäteen, kuinka paljon koko omakotitalon rakentaminen tulee kustantamaan. Jotta rehellinen budjetti on mahdollista laskea, talon rakentuminen tulee olla etukäteen jokaista työvaihetta myöten selvillä.

 

Jos siis päädyt rakentamaan kodistasi edes osan itse, selvitä huolellisesti jokainen työvaihe, siihen tarvittavat materiaalit, työkalut ja osaaminen tai vaihtoehtoisesti teetättämisen hinta.

 

Kiiruna muuttovalmiin kodin kiinteä hinta on asiakkaalle tiedossa jo kaupantekohetkellä. Hinta muuttuu vain, mikäli päädyt esimerkiksi tekemään vielä kaupanteon jälkeen muutoksia sisustusvalintoihisi.

 

Omakotitalon hinta on siis mahdollista tietää jo hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista lähes euron tarkkuudella.

 

Sen sijaan asia, johon rakentaja tai kukaan muukaan ei voi valitettavasti vaikuttaa, on rakentamishetken sääolosuhteet. Niin sanotusti pitkästä tavarasta rakennettaessa talon rakenteiden ja kaikkien säälle herkkien rakennusmateriaalien suojaaminen on tärkeä ja työläs osa rakentamisprosessia.

 

Säähän ei voi vaikuttaa, rakentamisolosuhteisiin voi – rakennamme kaikki talopaketit 100 % säältä suojassa

 

Rakentamisen kuivaketju tulisi olla suunniteltuna hyvissä ajoin ennen kuin ollaan tilanteessa, jossa tavaratoimitus saapuu tontille, sää on sateinen ja tuulinen, mutta tarvittavat suojausvälineet vielä kaupassa tai ajatuksen tasolla.

 

Oikeasivu_Kiiruna

 

Sääolosuhteet eivät vaikuta Kiiruna Talon valmistumiseen, sillä koti rakentuu lähes valmiiksi tehtaan suojissa. Valmiit tilaelementit kuljetetaan tontille huolellisesti suojattuna ja viimeiset suojaukset poistetaan vasta, kun vesikatto nostetaan talon päälle. Rakenteet tai rakennusmateriaalit eivät altistu kosteudelle koko rakentamisaikana. Tämä on lähtökohta terveelle ja turvalliselle kodille.

 

Tsemppiä raksa-arkeen! Jos projektisi on vasta suunnitteluasteella, kiinnitä huomiosi niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa ja tee valintoja sen pohjalta. Selvitä vastuuasiat, budjetti, hanki hyvä vastaava työnjohtaja ja luota ammattilaisten tekemiseen.

 

New call-to-action

 

 

HALUAN TILATA TALOKIRJAN

 

HALUAN JÄTTÄÄ YHTEYDENOTTOPYYNNÖN