Kaikki Kiiruna Talot, niin puu- kuin hirsitalotkin, rakennetaan talotehtaallamme Torniossa. Avaamme rakentamisprosessin vaiheita tarkemmin tässä tekstissä. 

 

Talotehtaan sujuva ja vaiheistettu tehdaslinjasto 

 

Työ talotehtaalla on vaiheistettua, ja alan ammattilaiset rakentavat kotisi valmiiksi tehdaslinjastolla. Kiiruna Talo rakennetaan toimitusvalmiiksi keskimäärin 17 työpäivän aikana.

 

Rakennustyö alkaa tilaelementtitehtaan alkupäästä, jossa suurelementtilinjalla valmistetaan talojen ulkoseinärungot villoituksineen ja ulkoverhouksineen (kun kyseessä on rankarunkoinen talo). 

 

Kun talo rakennetaan tehtaassa, työntekijöiden olosuhteet ovat optimaaliset sekä vakioidut vuoden ympäri. Työskentelyn sujuvuus on huomioitu linjaston jokaisessa vaiheessa, ja elementtien siirrot hoidetaan mahdollisimman pitkälle konevoimalla. Linjaston alkupäässä valmistunut seinä nostetaan pystyyn pystynostimella, ja se kuljetetaan siirtorataa pitkin turvallisesti linjastolla eteenpäin.  

 

25-1

 

Seinäelementtilinjan vieressä rakentuvat lattiat sekä yläpohja. Tässä vaiheessa yläpohjaan asennetaan elementin sisään tulevia ilmanvaihtoputkia. Yläpohja eristetään jo tehtaalla valmiiksi. Yläpohjan uretaanieriste mahdollistaa sen, että taloon saadaan heti toimituspäivän jälkeen lämmöt päälle.  Itsessään yläpohjan uretaanieriste on olellinen osa energiatehokkuutta, ja toisaalta kesällä estää asunnon lämpeämistä yläpohjan kautta.

 

Elementit kulkevat rullaradoilla linjastoa pitkin. Näin vältytään turhilta nostoilta, ja työ sujuu jouhevasti ja turvallisesti. 

 

LVIS-työt tehdään viimeisiä kytkentöjä vaille valmiiksi jo tehtaalla 

 

Lattiaelementit levytetään, ja lvi-asentaja asentaa niihin tekniikan. Muun muassa viemäröinnit sekä wc-istuimen läpiviennit valmistuvat jo tässä vaiheessa. Myös äänieristysvillat laitetaan paikalleen, minkä jälkeen elementti päästään levyttämään. 

 

Näiden työvaiheiden valmistuttua siirrytään tilaelementtilinjastolle, jonne seinät, lattia sekä kattoelementit siirretään. Tässä vaiheessa talo alkaa saamaan muotonsa, kun seinät nostetaan lattioiden päälle. 

 

Ulkoseinät varustellaan ja sähköistetään, sekä viimeistellään muutoin valmiiksi. Hirsitalossa on tässä kohtaa vuorossa hirren sisäpinnan käsittely. Käsittely tehdään Tikkurilan Paneeli-Ässä -suojalla, joka on sävytetty kauniin vaaleaksi. Tämä käsittely antaa suojan peittämättä kuitenkaan kaunista hirsipintaa. 

 26-1

 

 

Tehtaassa työvaiheet on suunniteltu jokaista siirtoa myöten sujuvaksi

 

Valmistuvien talojen väliseinät rakennetaan omalla väliseinälinjalla. Rungot kasataan, levytetään, ja nostetaan nostimen avulla kuljetusvaunuihin. Vaunut siirretään valmistuvan elementin viereen, josta seinät saadaan nostimen avulla siirrettyä paikoilleen.  

 27-1

 

Kun väliseinät ovat pystyssä, on aika asettaa yläpohjaelementti seinien päälle. Rakenteiden ollessa paikoillaan, päästään talotekniikan pariin. Vuorossa on lattialämmitysputkiston asennus. Myös lattiavalu suoritetaan tässä vaiheessa. Näiden työvaiheiden jälkeen sähköasentajat suorittavat sähkökytkennät, ja iv-asentaja asentaa putket paikoilleen.  

 

 

Ennen kuin elementti jatkaa matkaansa linjastolla eteenpäin, valetaan sauna- ja pesuhuonetiloihin kallistusvalut. Ammattilaisen suorittamana käsityönä tämäkin vaihe valmistuu linjastolla ennen pintojen käsittelyä tarkkuudella ja sujuvasti.  

 

Sitten onkin aika siirtyä tehdaslinjastolla sisustusosaston puolelle, jossa talon väliseinät saavat maalin ja laatoitukset yms. viimeistelyt pintaansa.

 

Talo rakennetaan tehtaassa aina kalusteita myöten valmiiksi – kotisi on aidosti muuttovalmis

 

Sisustustöissä maalarit tekevät ensin tasoitetyöt eli pakkeloivat seinät. Tämän jälkeen seinät pohjamaalataan ja ikkunat asennetaan. 

 

29 

 

Märkätilat vesieristetään, minkä jälkeen laatoittaja pääsee hommiin. Viimeistelytyöt, kuten laatoitus, hoidetaan myös tehtaassa. Tehtaan laadukkaat ja tasaiset olosuhteet mahdollistavat tasaisen korkean laadun. Esimerkiksi laatoitusjälkeä sopii tarkastella kriittiselläkin katseella. 

 

Sisustusosastolla asennetaan myös vinyylilankut lattiaan ja kattopaneelit paikoilleen. Sauna rakennetaan aina pohjatöistä lähtien lauteita myöten valmiiksi. Kiuaskivet pakataan valmiin talon mukana rekan kyytiin, jotta ne voidaan asetella tontilla paikoilleen saunojia varten. Myös pesuhuoneen talotekniikka asennetaan valmiiksi jo tehtaalla. 

 

Talon pakataan ja suojataan huolellisesti kuljetusta varten 

 

Ennen pakkausta hoidetaan listoitustyöt, kuten kattolistat, kuntoon. Myös lämmityskattilat asennetaan paikoilleen. Viimeistelyvaiheen töihin kuuluu myös kalusteasennukset: keittiökalusteet, kodinkoneet, wc-kalusteet sekä makuuhuoneiden vaatekaapit. 

 

SOMEPOSTAUSPOHJAT (1)-1

 

Putkiosasto kytkee hanat sekä hajulukot käyttövalmiiksi. Sitten talo onkin valmiina siistijöiden viimeistelyä varten. Valmiin talon matkaan pakataan tontilla viimeistelyjä varten tarvittavat tarvikkeet. Talo suojataan huolellisesti, jonka jälkeen se on valmis kuljetukseen kohti asiakkaan tonttia. 

 

Kuten vaiheistetusta tehdasrakentamisesta huomataan, talo on aidosti muuttovalmis tontille tullessa. Koska pystytyksen jälkeiset viimeistelytyöt ovat aidosti viimeistelytöitä, voimme luvata, että kotisi on talotoimituksen jälkeen muuttovalmis viimeistään neljän viikon kuluessa. 

 

Videoitu tehdaskierros katsottavissa täältä.