Yksi keskeinen kriteeri omakotitaloa suunnitellessa on sen toimivuuden lisäksi miellyttävä ulkonäkö. Julkisivun tyyli ja väri, kattokulma, ikkunoiden määrä ja koko sekä terassin tyyli vaikuttavat kaikki kodin ilmeeseen. 

 

Julkisivumaalauksella on iso rooli omakotitalon ulkoisessa ilmeessä

 

Yksi isoimmista ulkoisista valinnoista on kodin ulkoverhouksen väri. Värivalinnalla pystyt vaikuttamaan siihen, maastoutuuko koti ympäristöön huomaamattomasti, vai nostetaanko kirkkaalla tai erottuvalla värisävyllä koti huomion keskipisteeksi.

 

Muista valintaa tehdessä ottaa huomioon mahdolliset kaavamääräykset.

 

dji_fly_20231120_150610_917_1700485585565_photo_optimized

 

 

Omakotitalon julkisivun väri vaikuttaa myös huoltotarpeeseen – huomioi tämä tummia sävyjä miettiessäsi

 

Yksi suosituimmista väreistä, joita koteihin nykyään valitaan, on harmaa sen eri sävyissä. Varma ja neutraali valinta oman kodin seinään onkin jokin harmaan sävyistä. Viime vuosina myös tummat sävyt ovat olleet rakentajien suosiossa, ja uusien kotien ulkoverhoukset saavat yhä useammin mustan sävyn.

 

Mikäli musta sävy miellyttää silmääsi, ota huomioon, että tumma sävy seinässä ei kestä auringonpaahdetta yhtä hyvin kuin vaalea sävy. Tätä valintaa kannattaa pohtia erityisesti, jos tontti on paahteinen, ja aurinko paistaa suoraan talon seinään.

 

Vastapainona tummille sävyille, myös vaaleita sävyjä valitaan runsaasti kodin ulkoseinille – näitä koteja saatetaan tehostaa tummilla värisävyillä nurkka- ja otsalaudoissa sekä ikkunanpielissä. 

 

Kuvagalleriasta löydät esimerkkikuvia Kiiruna Taloista – klikkaa ja inspiroidu julkisivuista.

 

03_kiviranta_1,5krs_plus_v01

 

Kiiruna Talon lopullinen julkisivumaalaus jää asiakkaalle – ulkopinnat on kuitenkin pohjakäsitelty

 

Kun Kiiruna Talo toimitetaan tontille, puutaloissa julkisivu on pohjamaalattu. Asiakkaan tehtävänä on hoitaa maalaus valitulla sävyllä kokonaisuuden viimeistelemiseksi. Hirsitalot on puolestaan ulkopuolelta käsitelty värittömällä Pinja Woods stain -öljyllä. Asiakkaamme ovat viimeistelleet hirsitaloja maalien lisäksi erisävyisillä kuullotteilla, jotka antavat hirrelle kauniin sävyn peittämättä puun kaunista kuviota täysin.

 

Käytä julkisivussa tehostevärejä...

 

Talon ulkonäköön voi tehdä pieniä persoonallisia valintoja, jotka muokkaavat kotia herättämättä liikaa huomiota. Ikkunanpuitteet, nurkkalaudat sekä otsalaudat voidaan maalata tehostesävyllä, jolloin saadaan kontrastia sekä vaihtelua seinäsävyn kanssa. Perinteisen valkoisen sävyn sijaan voidaan valita tummat puitteet, jotka tuovat kodin julkisivuun särmää. 

 

Kiiruna Talojen (puutalot) tilaelementtien liitoskohdissa on tehosteosuuksia, ja nämä voi maalata jollain eri sävyllä, vaikka muuten omassa kodissa haluaisikin suosia perinteisiä ja neutraaleja sävyjä. Jos asuinalueella, jonne talosi nousee, ei ole mitään määräyksiä värien suhteen, voidaan miettiä jotain poikkeavampaakin värisävyä, jolla nostaa kotia esiin ympäröivästä maisemasta. 

 

Maalikaupassa on hyvä käydä inspiroitumassa värisävyjen kanssa kokeillen rohkeasti myös vaihtoehtoisia sävyjä. Testimaalaukset ulkoseinässä osoittavat, miltä sävy todellisuudessa luonnonvalossa näyttää. 

 

...tai hae särmää omakotitalon ulkoiseen ilmeeseen pystylaudoituksella tai kattokulman muutoksella  

 

Kodin sävyjen lisäksi ulkonäköä voidaan varioida myös muilla tavoin.  Kiiruna Talon ulkoverhous voidaan tehdä pystylaudoituksella tai ikkunoiden kokoa ja muotoa voidaan muokata. Haluatko kotiisi perinteiset ristikkoikkunat vai suuret pelkistetyt ikkunat, joista valo säteilee sisään huoneeseen? Ikkunoiden määrää voidaan myös muokata, mikäli se on toiveissasi. Ikkunoiden ulkonäköä voidaan muokata myös talosi sisäpuolelta niin, että ikkunanpuitteet ovat esimerkiksi mustat, jolloin ne kehystävät ikkunat upeasti tuoden kokonaisuuden esiin.  

 

Kiiruna Talojen malleissa esiintyy erilaisia vaihtoehtoja kattomalliksi. Perinteinen harjakatto on symmetrinen valinta kotiin, murtoharjakatto rikkoo puolestaan tätä symmetriaa. Pulpettikatto viimeistelee pelkistetyn tyylikkään kokonaisuuden.  Kattokulmaa säätämällä perinteinen harjakattokin saa erilaisen ilmeen. 

 

Terassi_HR 2

 

Terassi tarjoaa paitsi lisätilaa myös ilmettä talolle – katettu terassi vai avaraa lisätilaa kodin ympärille? 

 

Erityisesti kevätkaudesta syyskauteen kodin terassitilat laajentavat kodin neliöitä, kun terassille voi rakentaa esimerkiksi kesähuoneen. Kiiruna Talojen yhteyteen rakennettavia terasseja löytyykin erilaisia, joista löydät varmasti tarpeisiisi sopivan. 

 

Sisäänvedetty terassi tarjoaa suojaa, laaja terassi ilman katosta mahdollistaa tilan hyödyntämisen juuri haluamallasi tavalla: luo tilaan kesäkeittiö, grillipaikka, rakenna kesäolohuone sohvakalusteineen tai siirrä ruokailutila ulos. Mikäli haaveissa on istua terassilla säästä välittämättä, lasitettu ja katettu terassi mahdollistaa oleskelun säävaihteluista huolimatta.  

 

Kiiruna Talot suunnitellaan sinun tarpeitasi vastaavaksi ja omaa silmääsi miellyttäviksi. Lisävalinnat mahdollistavat kodin muokattavuuden.

 

Tarkat hintatiedot eri lisävalinnoista ja vaihtoehdoista saat alueesi edustajalta!  

 

New call-to-action