– Energia- ja etenkin lämmityskustannukset ovat suurin yksittäinen asumiskustannus, johon asuja voi vaikuttaa jo rakennusvaiheessa, sanoo Mikko Pelho.

 

Pelhon Kiviranta 102 ES -mallin koti sai 4,5 kW aurinkoenergiajärjestelmän katolleen toukokussa 2021. Etelä-Suomessa sijaitsevan kodin paneelit ovat jo nyt muutaman kuukauden aikana vakuuttaneet Pelhon.

 

– Olemme seuranneet energian hinnankehitystä ja aurinkoesähköjärjestelmien kehitystä jo vuosikausia. Meille oli selvää, että asennamme kotimme katolle aurinkopaneelit. 

 

Tämä tuli huomioida rakentamisvaiheessa niin, että sähköpiuhoille tehtiin varaukset jo talon suunnitteluvaiheessa. Pelhojen tapauksessa aurinkopaneelit eivät tarvinneet erillistä rakennus- tai toimenpidelupaa, kun yksityiskohdat olivat tiedossa jo talon rakennuslupaa haettassa.

 

– Järkevintä paneelit olisikin asentaa jo rakennusvaiheessa, Pelho toteaa. 

 

 

Aurinkopaneelit leikkaavat kotitalouden sähkonkulutusta ja tuovat lisätuloja

 

Pelhon 88 neliöisen kodin lämmönlähde on suora sähkö. Lisäksi kodissa on varaava takka ja ilmalämpöpumppu. Lämmönjakojärjestelmänä on vesikiertoinen lattialämmitys. Energia-asioista kiinnostuneille Pelhoille Future-eristetty koti oli luonteva ratkaisu. 

 

– Muutimme tähän syyskuussa 2021, joten aivan koko vuoden energiankulutusta emme vielä tiedä, mutta laskemani arvion mukaan kokonaiskulutus on noin 7 000 kWh vuodessa. Mikäli aurinkopaneelit tuottavat arvioimani määrän, niiden ansiosta ostosähkön määräksi jää noin 5 000 kWh vuodessa. Varmuuden näihin laskelmiin saamme kuitenkin vasta toukokuussa 2023, kun paneelit ovat olleet katolla yhden vuoden ajan.

 

Muu (7)_HR

 

Pelhot ovat päässeet jo lyhyen kokemuksen aikana nauttimaan sähkön korkean hinnan mukanaan tuomista eduista. 

 

– Päiväsaikaan meillä tulee aina ylituotantoa. Tämän tuotto ohjataan sähköverkkoon ja siitä maksetaan meille kyseisen tunnin spot-markkinahinta. Päiväsaikaan, jolloin ylituotantoa tulee, spot-hinta on ollut keskimäärin noin 0,3€/kWh. Toukokuussa korkein spot-hinta oli 0,63€/kWh. 

 

Pelho vinkkaa, että paras sähkösopimus on yleensä määräaikainen sähkösopimus kiinteällä hinnalla.

 

– Minulla on kesäkuussa 2021 tehty sopimus, joka on voimassa kesäkuuhun 2023 saakka. Maksan sähköstä vain 0,0423€/kWh ilman veroa. Olen kuullut omakotiasujista, jotka laittavat koko katon täyteen paneeleja, sillä ylituotannosta saa tällä hetkellä niin hyvän hinnan, kun hinta määräytyy tuntikohtaisesti markkinatilanteen mukaan. 

 

 

Kaikki hyöty irti aurinkopaneeleista – ajasta lämminvesivaraaja lämmittämään päiväsaikaan

 

Yösähkö on halpaa, sillä yöaikaan sähkön kysyntä on vähäisempää. Lämminvesivaraajat on yleensä asetettu lämmittämään vesi halvalla yösähköllä. Aurinkoenergiaa hyödynnettäessä aikataulu kellahtaa päälaelleen.

 

– Astroniminen kellokytkin ohjaa lämminvesivaraajan lämmittämään veden silloin, kun paneelit tuottavat parhaiten. 

 

Lämmin käyttövesi on kodin lämmityksen jälkeen suurin yksittäinen energiasyöppö. 

 

– Otimme aurinkopaneeleiden tuotta silmälläpitäen hieman suuremman lämminvesivaraajan. Näin saamme mahdollisimman ison hyödyn irti silloin, kun paneelien tuotto on suurinta, Pelho kertoo.

 

Alle viiden vuoden takaisinmaksuaika – viiden vuoden jälkeen paneelit tuovat Pelhoille puhdasta tuottoa

 

Mikko Pelho on laskenut, että heidän 6 500 € maksanut 4,5 kW järjestelmä maksaa itsensä takaisin 4,7 vuodessa. Tässä laskelmassa on huomioitu se, että he myyvät ylituotantoa sähköverkkoon. Jos sähkön hinta nousee entisestään, takaisinmaksuaika luonnollisesti lyhenee. 

 

– Saamme elokuussa seuraavan sähkölaskun sekä ensimmäisen raportin siitä, kuinka paljon ja mihin hintaan olemme myyneet ylituotantoa verkkoon, Pelho kertoo. 

 

Elokuussa saatujen lukujen jälkeen on mahdollista tehdä vielä tarkempaa analyysiä. Jo tähän asti saatujen tietojen valossa Pelhot ovat erittäin tyytyväisiä investointiinsa. 

 

– Meillä ei ole sähköautoa, mutta autokatoksessa on varaus latauspisteelle. Tällä hetkellä hyödynnämme aurinkoenergiaa käyttöveden lämmittämiseen ja kodin viilentämiseen.