Tontti on edellytys omakotitalon rakentamiselle. Tontti ja sen ominaisuudet määrittävät paljon paitsi rakentamisen kustannuksia myös talon huoltotarvetta tulevaisuudessa.

 

Haussa hyvä tontti omakotitalolle – kiinnitä huomio näihin 

Tässä listattuna niin sanottuja perusasioita, jotka vaikuttavat tontin hintaan ja rakentamisen kustannuksiin. Nämä on hyvä huomioida, kun lähdet kartoittamaan omakotitalollesi sopivia tontteja. 


  • Tontin koko. Mieti, kuinka paljon tilaa haluat tontille. Pienempi tontti vaatii vähemmän ylläpitoa, suurempi mahdollistaa enemmän esimerkiksi puutarhanhoitoa ja erilaisia ajanviettotapoja ulkona. Tontin koko on hyvä suhteuttaa asujiensa tarpeisiin. Pohdi, onko tontille tarvetta rakentaa vuosien saatossa muita rakennuksia, esimerkiksi pihasaunaa, kasvihuonetta tai pihavajaa. 

  • Kaavoitus. Tarkista tontin mahdollinen kaavoitus. Tontin kaavoitus vaikuttaa siihen, mitä voit rakentaa ja millaisia rajoituksia rakentamiselle on. Kaava saattaa määrittää talon ulkoisia ominaisuuksia hyvin tarkastikin esimerkiksi värityksen ja ikkunoiden suhteen. 

Huomioi tontin muodot, sijainti ja alueen lähitulevaisuuden suunnitelmat

  • Viemäröinti ja vesihuolto. Selvitä, kuuluuko tontti kunnallistekniikan piiriin eli voitko liittyä suoraan valmiisiin vesi- ja viemäröintiverkostoihin. Mikäli tontilla ei ole valmiina viemäröinti- ja vesihuoltojärjestelmää, nämä on mahdollista teetättää tontille itse.

  • Sijainti. Tontin sijainti on yksi tärkeimmistä tekijöistä.  On tärkeää selvittää alueen lähitulevaisuuden suunnitelmat. Nämä suunnitelmat saattavat vaikuttaa tonttisi ja kotisi arvoon tulevaisuudessa joko laskevasti tai nostavasti. Esimerkkinä: tontin läheisyyteen suunniteltava liittymä moottoritieltä tulee parantamaan kulkuyhteyksiä huomattavasti ja nostaa näin kiinteistösi arvoa. Tontin naapuriin suunniteltu suuri avohakkuu taas tulee laskemaan asuinalueen viihtyisyyttä ja sitä kautta hintaa. Huomioi tontin sijainti suhteessa lähellä oleviin palveluihin, kuten kauppoihin, kouluihin ja terveyskeskuksiin, mikäli nämä ovat sinulle arjessa tärkeitä palveluita.

03_kiviranta_1,5krs_plus_v01

 

 

  • Tontin muodot. Rinnetontille on aina huomattavasti kalliimpaa rakentaa kuin tasamaan tontille. Mahdollinen paalutus- tai kallion räjäytystarve vaikuttaa myös rakentamisen kustannuksiin. Pienet paalutus- ja räjäytystyöt ovat kuitenkin nykyään hyvin tavallinen osa rakentamista ja niiden tarvetta ei tarvitse säikähtää.   

  • Luonnonsuojelu. Tarkista, onko tontilla suojeltuja kasveja tai eläimiä. Joissain tapauksissa tämä voi rajoittaa rakentamista.

  • Naapuruston yleinen ilme. Mieti naapuruston yleistä ilmettä. Etsi tonttia alueelta, joka sopii henkilökohtaiseen tyyliisi ja mieltymyksiisi.

  • Hintataso. Huomioi tontin hintataso. Kaikki yllä mainitut seikat vaikuttavat tontin hintaan. Varmista, että tontti sopii budjettiisi.

 

laivaniemi133c_v02-1

 

 

Mistä löydän tontin omakotitalolle?

 

Kunnan kaavoittamien tonttien lisäksi kannattaa katsoa muun muassa Tori.fi ja paikallislehtien ilmoitusosiot. Oma ilmoitus esimerkiksi paikallislehdessä saattaa tavoittaa myös sellaiset maanomistajat, joilla ei ole aktiivista tarvetta päästä eroon maistaan.

 

Jos löydät upean paikan kodillesi, voit selvittää maanomistajan ja kysyä olisiko hän halukas myymään teille tontin. Saat selvitettyä omistajan Maanmittauslaitoksen kotisivuilla.

 

Tontin hankinnasta päästäänkin luontevasti seuraavaan vaiheeseen: maatyöt!

 

Lisätietoa maatöistä ja niiden kustannuksista:

 

Maatöiden hinta ja kilpailutus

Tyypillisimmät yllätykset ja asiakkaan vastuulla olevat asiat