Aurinkopaneelit omakotitalon katolla tuovat näillä sähkön hinnoilla sinulle merkittäviä säästöjä. Nyt kun energian hinnankehitys on arvaamatonta ja kuluttajat etsivät tapoja säästää ja varautua yllättäviin tilanteisiin, olemme päättänee ottaa aurinkopaneelit lisävarusteeksi kaikkiin Kiiruna Taloihin.

 

Tässä postauksessa on esitetty useampi laskelma siitä, millaisia säästöjä tarjoamallamme aurinkosähköjärjestelmällä voi saavuttaa. 

 

AurinkopaneeliKiirunaTalo

 

Saako aurinkopaneeleista Suomessa hyötyä irti? On aika kumota aurinkoenergiaan liittyvät myytit 

 

Suomi – pimeä talvi ja epävakainen kesä. Nämä mielikuvat eivät herätä ensimmäisenä ajatusta siitä, että oma aurinkosähköjärjestelmä olisi hyvä investointi. Aurinkopaneelien tuotto on Suomessa kuitenkin samaa tasoa aurinkoenergiaa maailman eniten hyödyntävän Saksan kanssa.

 

Aurinkopaneelit eivät tarvitse tuottaakseen varsinaista auringonpaistetta, ns. kirkkaus riittää. Tämä niin kutsuttu kirkkaus on hajasätelyä, joka muodostaa merkittävän osan kokonaissäteilystä Suomessa. Aurinkopaneelien tuoton kannalta ei ole merkittävää, onko paneelille tuleva säteily suoraa- vai hajasäteilyä. 

 

Suomessa vuosittainen säteilymäärä on 800–1 000 kWh/m2. Lukema on samaa tasoa Saksan kanssa, joka siis hyödyntää aurinkoenergiaa eniten maailmassa. Saksassa kokonaissäteily jakautuu tasaisemmin ympäri vuoden, kun taas Suomessa säteily ja siten aurinkoenergian tuotot painottuvat enemmän keväälle ja kesälle, tarkemmin ottaen huhti-lokakuulle. 

 

Kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat?

 

5 kW järjestelmä, jota tarjoamme talopaketteihimme lisävarusteena, tarkoittaa 14 kappaletta 375 kWh paneelia. Tämän järjestelmän tuotto on optimaaliselle paikalle sijoitettuna laskennallisesti 4 800 kWh vuodessa. Mitä tämä tarkoittaa, mitä tällaisella määrällä sähköä saa aikaan?

 

Muu (5)_HR

 

Google kertoo, että noin 100 neliön omakotitalossa sähkönkulutus on keskimäärin 10 000 kWh vuodessa. Tähän lukemaan vaikuttavat toki ennen kaikkea talon rakenneratkaisut (kuinka paljon lämpöä pääsee karkaamaan esim yläpohjan kautta), lämmitysmuoto ja asukkaiden sähkönkulutustottumukset. Lukemaa on mahdollista hilata Kiiruna Talossa alle 10 000 kWh esim. Future-seinärakenteen avulla sekä lämmitysjärjestelmien optimoinnilla. 

 

10 000 kWh vuosikulutuksella tarjoamamme aurinkosähköjärjestelmä kattaisi noin 40 % vuosikulutuksesta. Lasketaan seuraavaksi, mitä se tarkoittaa euroissa. 

 

Näin paljon voit säästää, kun asennat aurinkopaneelit omakotitaloosi

 

Lähtötiedot: Sähkön hinta (sis. siirtomaksu ja verot) 0,20€/kWh. 5 kW aurinkoenergiajärjestelmä, jonka kustannus on 6 800 € ja vuosituotto noin 4 800 kWh. 

 

(Tilanne kesällä 2022 on se, että alle 0,10 snt/kWh sähkösopimuksia on vaikea saada. Itse sähkön lisäksi kuluttaja maksaa tietenkin myös siirtomaksun, joka on saman verran tai hieman enemmän per kWh kuin itse sähkön hinta eli kokonaissähkön hinta 0,20€/kWh on varsin realistinen.)

 

Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika: 6 800€ (investointi) / 960€ (vuosituotto: 0,2€ x 4 800 kWh) = 7,08 vuotta

 

Entä jos sinulla onkin hieman huonompi sähkösopimus, esim 0,12€/kWh tai oletetaan sähkön hinnan yhä jatkavan nousuaan? 

 

Lähtötiedot: Sähkön hinta (sis. siirtomaksu ja verot) 0,30€/kWh. 5 kW aurinkoenergiajärjestelmä, jonka kustannus on 6 800 € ja vuosituotto noin 4 800 kWh. 

 

Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika: 6 800€ (investointi) / 1 440€ (vuosituotto 0,3€ x 4 800 kwh) = 4,7 vuotta

 

Näissä laskelmissa ei ole huomioitu sähköenergian myymistä verkkoon, mikä vaikuttaisi takaisinmaksuaikaan lyhentävästi. Etenkin huippukuukausina huhti-heinäkuussa, tuotto on hetkellisesti niin suurta, että harva talous pystyy sitä hyödyntämään.

 

Tällöin sähkö myydään takaisin verkkoon ja sähköyhtiösi maksaa sinulle sähköstä sen hetken markkinahinnan. Tämä spot-hinta on ollut touko-kesäkuussa 2022 päiväsaikaan korkeimmillaan jopa 0,63€/kWh.

 

Aurinkopaneeli on loistava investointi, mikäli taloudessa on sähköauto tai kesäaikaan tarvetta viilentämiselle

 

Aurinkosähköjärjestelmän nerokkus piilee tuotto- ja käyttöajan kohtaamisessa. Sähkönkulutus on korkeimmillaan päiväsaikaan (siksihän yösähkösopimukset ovat halvempia, kun kysyntä on silloin valtakunnallisesti pienempää). Aurinkopaneelit tuottavat juuri silloin, kun energiaa hetkellisesti eniten tarvitaan: päivällä. 

 

Kuumalla säällä viilentämisen tarve ajoittuu päivän aurinkoisimpiin hetkiin, jolloin paneelit tuottavat eniten. Tällöin syntyy myös yleensä mahdollinen ylijäämä. Päiväsaikaan, kun pörssisähkö on kalleimmillaan, ylituotannosta saa myös parhaan hinnan. 

 

Yhä useammassa kotitaloudessa on sähköauto tai ainakin huomioitu varaus mahdolliselle sähköautohankinnalle. Yhä useammassa kodissa on myös esimerkiksi sähkökiuas, ilmalämpöpumppu ja enenevissä määrin kodintekniikkaa. Aurinkosähköjärjestelmä on loistava tukimuoto niin lämmityksen kuin muunkin arjen energiankulujen leikkaamiseen.

 

Laske, kuinka ison säästön 5 kW aurinkojärjestelmä voisi tuoda taloutenne sähkönkulutukseen

 

Paljonko maksat sähköstä per kWh? Paljonko maksat siirrosta? Laske nämä yhteen.

 

(Esim. sähkö 0,09€/kWh, siirto 0,10 snt/kWh = 19 snt/kWh)

 

Paljonko on kotitaloutenne vuosittainen sähkönkulutus? Aiempi kulutuksesi näkyy yleensä sähkölaskusi/siirtolaskusi lisätiedoista.

 

Esim. viime vuoden sähkönkulutuksesi oli 11 500 kWh/vuosi.

 

Kerro vuosittainen sähkönkulutus maksamasi sähkön kokonaishinnalla per kWh. Saat vuosittaisen kustannuksesi selville.

 

0,19€ x 11 500 kWh = 2 185 €/vuosi 

 

Kun tiedät maksamasi kokonaissähkönhinnan per kWh, kerro tämä hinta 4 800 kWh:lla. Saat summan, jonka säästäisit vuodessa aurinkosähköjärjestelmällä. 

 

0,19€ x 4250 = 912 € vuosisäästö

 

 

Säästämäsi summa saattaa olla myös suurempi, sillä sähkönhinta on vuosien saatossa ollut koko ajan nousemaan päin, eikä tässä laskelmassa ole huomioitu ylijäämän myyntiä sähköverkkoon. 

 

Seuraavassa postauksessa eräs Kiiruna Talon omistaja kertoo omia kokemuksiaan aurinkosähköjärjestelmän tuomista eduista, sen tuotoista ja muista huomioitavista asioista. 

 

 

HALUAN LUKEA ASIAKASKOKEMUKSIA