Tilaelementti, moduuli, tilaelementtirakentaminen. Nämä sanat vilahtelevat meidän somepostauksissa ja kotisivuilla usein. Joillekin rakentajille nämä saattavat olla vieraita termejä tai synnyttää täysin vääriä mielikuvia.
Tässä postauksessa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin liittyen tilaelementteihin ja tilaelementtirakentamiseen.
- Mikä on tilaelementti?
- Miten ja missä tilaelementit rakennetaan?
- Miksi rakennamme tilaelementeistä?
1. Mikä on tilaelementti?
Tilaelementti on osa valmista taloa. Talo voi koostua yhdestä tai useammasta tilaelementistä. Jos talo koostuu useammasta tilaelementistä, ne liitetään toisiinsa työmaalla.
Mikä sitten on elementin ja tilaelementin ero? Tilaelementissä on sananmukaisesti koko tila rakennettu valmiiksi. Sisäkatto, lattiat, seinät, ulkoseinät, väliseinät, kiinteät kalusteet – kaikki valmiina. Seinät on maalattu ja saunan lauteet asennettu, kiuas on paikallaan, kodintekniikka kytkemistä vaille valmiina ja kylpyhuone laatoitettu. Aidon tilaelementin tunnistaa siitä, että myös sisustustyöt tehdään tehtaassa hallituissa olosuhteissa.
Kiiruna Talo koostuu 2-4 tilaelementistä, joita moduuleiksikin kutsutaan. Valmiit tilaelementit matkaavat tontille rekkojen kyydissä. Kun näiden tilaelementtien päälle nostetaan vesikatto ja tilaelementit kiinnitetään toisiinsa, talo alkaa olla valmis.
Täällä (linkki YouTubeen) näet seikkaperäisesti, kuinka talon rakentuminen etenee. Lyhyesti: perustukset ja vesikatto rakennetaan tontilla, muu talo tehtaassa. Alla oleva kuva havainnollistaa meidän taloelementtien valmiusastetta tontille tuotaessa.
Elementti taas on yleispätevästi selitettynä osa jotakin rakennusta tai rakennetta. Iso osa muuttovalmiista taloista rakennetaan tontilla muualla kasatuista elementeistä, kuten valmiiksi tehdyistä seinä- ja kattoelementeistä. Tästä lisää myöhemmin.
Kiiruna Talo on keskimäärin yli 95 % valmis talotoimituspäivän pääteeksi. Talotoimituspäivänä asiakas pääsee kävelemään lähes valmiissa kodissaan. Tämä on useimmille uuden kodin omistajille häkellyttävä hetki. Aamulla tontilla oli vain kivijalka, illalla on mahdollista kävellä valmista lattiapintaa pitkin olohuoneesta kodinhoitohuoneeseen ja saunaan, jossa lauteet ja kiuas nököttävät jo paikoillaan!
2. Miten ja missä tilaelementit rakennetaan?
Tilaelementit rakennetaan talotehtaallamme Torniossa. Ensin rakennetaan lattia, seinät ja sisäkatto. Nämä kasataan tilaelementiksi, minkä jälkeen alkaa sisustystyöt: lattiavalu ja lattian asennus, kodinkoneiden asennus ja saunan panelointi, väliseinien rakennus ja lattialistojen asennus.
Yksi koti rakentuu 2-4 tilaelementistä. Tilaelementit rakentuvat tehtaalla tarkasti vaiheistetussa prosessissa. Tilaelementti kulkee linjalla, jossa jokaiselle työvaiheelle on oma paikka ja omat tekijät.
Talo viipyy linjalla noin 20 työpäivän ajan. Linjalla työskentelee yhtäaikaisesti noin 40 työntekijää, joilla jokaisella on oma spesifi työvaiheensa.
3. Miksi rakennamme tilaelementeistä?
Miksi pidämme tilaelementtirakentamista parhaana mahdollisena tapana rakentaa talo? Tälle on useita syitä, joista tärkeimpänä rakentamisen erittäin korkea laatu.
Rakentamisen korkean laadun taustalla on tehtaassa rakentaminen. Tehtaassa rakentaminen tarkoittaa paitsi hallittuja olosuhteita, ennen kaikkea ammattitaitoista ja luotettavaa työvoimaa sekä tarkasti vaiheistettua rakennusprosessia.
Nämä kaikki mahdollistavat tarkan aikataulutuksen ja erittäin tarkan kustannusten arvioinnin etukäteen. Pitävä aikataulu ja tarkka budjetti taas ovat asioita, jotka tuovat omakotirakentajalle mielenrauhaa. Näin myös rahoitusneuvottelut ovat monesti helpompia.
Useimmat muuttovalmiit kodit rakennetaan suurimmaksi osaksi varsinaisella työmaalla, tontilla. Usein rakentamista nopeutetaan käyttämällä esimerkiksi tehtaassa rakennettuja seinäelementtejä. Tällä tyylillä työmaa-aikainen rakentaminen kuitenkin nopeutuu vain hieman. Suurimmaksi osaksi paikallarakentaen työmaa-aika on nopeimmillaankin noin 5-8 kuukautta.
Tilaelementtirakentaminen mahdollistaa työmaa-aikaisen rakentamisen supistumisen vain muutamiin päiviin. Asiakaslupauksemme on, että muuttovalmis koti luovutetaan uusille asukkailleen neljän viikon kuluttua toimituksesta. Toimituksen jälkeisen viimeistelyn kesto riippuu talon varustelutasosta, esimerkiksi siitä, kuinka paljon tilaukseen kuuluu talon ulkopuolisia rakenteita, kuten mahdollinen terassi, autokatos tai varasto.
Tilaelementtirakentamisen etuja ovat sen ennakoitavuus, turvallisuus, nopeus ja kustannustehokkuus. Suomeksi sanottuna: aikataulut pitävät, budjetti pitää.
Konseptimme minimoi rakennusaikaiset piilokulut keskittämällä rakentamisen sinne, missä se on helpointa, nopeinta, sään ja työnjohdon puolesta hallituinta sekä turvallisinta: talotehtaalle.
Kun summaa kaiken yllämainitun yhteen, on selvää, mikä on erittäin korkean asiakastyytyväisyytemme takana: hiottu, toimiva ja laadukas konsepti, jonka ydin on tehtaassa osaavissa käsissä rakennettu tilaelementti.